Dodam, że synek jest po3-tygodniowej infekcji: najpierw przez tydzień zapchany nos, drugi tydzień- doszedł kaszel, trzeci tydzień- zmiany osłuchowe na oskrzelach i antybiotyk - duomox. Po podaniu antyb objawy szybko zaczęły ustępować. W czwartek przyjął ostatnią dawkę i było ok. W niedzięlę wieczorem jednak już był taki nieswój, blady strasznie, skarżył się na ból brzuszka ale szybko przeszło. W poniedziałek z rana 37.1 ale poszedł do przedszkola. Po południu już 38.5, trochę go główka bolała. Pani doktor zaleciła morfologię ponieważ na "oko i ucho" (oprócz bladości) nic nie dostrzegła. Nie kaszle, nie ma kataru. jest apatyczny i taki nieswój.
Jest niewielkie, ale jest przesunięcie obrazu białokrwinkowego. Po przebytej, dłuższej infekcji to normalne. Należałoby dziecko wzmocnić, uregulować florę jelit. Proponuję porozmawiać z lekarzem na ten temat. Jest też trochę za mało hemoglobiny, jak na chłopca.
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Pani doktor też zwróciła uwagę na obraz białokrwinkowy. Chciała nawet przepisać antybiotyk, ale w związku z tym, że nie ma żadnych dolegliwości typu kaszel, katar, wstrzymała się - chyba dobrze, bo ile tych antybiotyków można podawać. Temperatura, odpukać, póki co też się unormowała. Na dzień dzisiejszy podaję dziecku: - Bioaron C - Lipomal (oba od poniedziałku, zlecone przez lekarza) - Aerius (od miesiąca, zlecony przez alergologa na okres 2 miesięcy w związku z częstymi infekcjami; testy wyszły ujemnie) - Ribomunyl (od grudnia, jutro przypada następna dawka, pani doktor zaleciła kontynuować) - Iskial ( po 2-miesięcznej przerwie kontynuujemy)
Mam pytanie: czy dla przywrócenia prawidłowej flory jelit mogę podawać jakiś preparat probiotyczny dostępny bez recepty? W czasie podawania antybiotyku synek przyjmował Lacidofil. U lekarza z wynikami byłam z samego rana zanim przeczytałam wiadomość od pana i nie przyszło mi do głowy, żeby o to zapytać.
Zapomniałam dodać, że pani doktor stwierdziła, że anemii nie ma. Skąd ta bladość w takim razie? Może chociaż podawać jakiś preparat multiwitaminowy z zawartością żelaza. Wcześniej podawaliśmy Centrum Junior, Multi Vitamol. w tej chwili, na prośbę synka, żelki kinder biovital - taka mała przyjemność. Wrócimy chyba jednak do czegoś bardziej wartościowego.
Antybiotyk absolutnie bezsensowny i dobrze, że nie przepisała. Żelki kinder biovital mogą być. Przepisane leki ok. Oczywiście, zakupić ogólnodostępne preparaty regulujące florę jelit.
Ręce opadają! Do wczoraj było ok. podaliśmy ribomunyl. Dziś druga saszetka. Synek ma 37.2 temperatury, zaczyna pokasływać na mokro, w nosie trochę wydzieliny. Co robić, czy podać kolejne dwie saszetki? Boję się, że jak pójdę do lekarza to będzie kazała odstawić ribomunyl i poda antybiotyk, i kuracja pójdzie na marne.
Dodam, że temperatura wzrosła do 38 i teraz znowu spada. już jest 37.3. Zamierzam podawać ribomunyl. Jeżeli po skończeniu ribomun temperatura się unormuje to ok. A jeżeli nie, to co robić?
Panie doktorze, w drugim dniu podawania ribomunylu znowu pojawił się katar, którego jednak nie bardzo da się wysmarkać a niedługo potem i kaszel. Temperatura: różnie; raz w normie, raz lekko podwyższona. W sumie stan ten trwa już ok 5 tygodni, z kilkudniową przerwą na skutek działania antybiotyku. Po przemyśleniach, przeglądaniu internetu i książek doszłam do wniosku, że to może zatoki więc udałam się z synkiem do laryngologa. Lekarz zlecił wykonanie rtg zatok. Jak się okazało zalega tam trochę wydzieliny, na szczęście nie aż tak strasznie dużo. W każdym razie pan doktor przepisał nam do tego co już podajemy (ribomunyl, aerius, iskial, bioaron-w tym tygodniu kończymy) 2 opakowania Pulneo i 2 Flegaminy, miejscowo Mucofluid. Wszystko zużyć i na początku kwietnia do kontroli. Co Pan o tym sądzi? Wcześniej na rozrzedzenie wydzieliny z noska podawaliśmy sinupret, jednak Szymon strasznie po nim kaszlał i wszystko zeszło mu na oskrzela, co poskutkowało podaniem, jak pisałam, antybiotyku. Dodam, że oddałam również do badania wymaz z nosa i gardła. W czwartek będą wyniki.
Pani doktor zapisała jej żelazo 10 ml na dobę i kwas foliowy, mówi, że te wyniki nie są złe, jednak mnie przeraziła ilość płytek. Bardzo proszę o szybką odpowiedź.
Ika34 - wyniki faktycznie nie są złe. Jednakże widać, że dziecko przechodziło jakąś infekcję. Płytki krwi czasami podwyższają się w przebiegu infekcji. Nie ma podstaw do niepokoju.
dodam , że synek raczej nie łapie infekcji ale od ponad 2 lat ma powiększone węzły chłonne na szyi po usg stwierdzili że są one zapalne ale do tej pory nie zmniejszyły się. ostatnio synek narzeka na bóle brzucha i nóg bardzo mało je (waży 15 kg) nic mu nie smakuje cokolwiek weźmie do ust pociąga go na wymioty. dodam też że w rodzinie męża występowały zarówno białaczka jak i chłonniaki
Witam! Mój syn (8 miesięcy) ma powiększone węzły chłonne z tyłu głowy... Od urodzenia nie chorował. Oto jego wyniki z morfologii z rozmazem: 1.Hematokryt 36.9% 2.Hemoglobina 12,6 g/100............7,8 mmol/l 3.Krwinki czerwone 4500 000 4.Krwinki białe 9600 5.MCV..................82,1fl GRANULOCYTY Segmenty 8% Kwasochłonne 3% LIMFOCYTY 87 % MONOCYTY 2%
Dowiedziałam się, że wyniki są bardzo dobre tylko poziom Limfocytów jest za wysoki.
Co to może oznaczać? Co mogę zrobić by poprawić ten wynik?
Witam serdecznie Bardzo proszę o interpretacje wynikow Syn, 1 rok i 5 miesiacy. W październiku jego brat Wojtek (obecnie 3 latek )poszedł do żłobka i zaczęła sie nasza walka z wiatrakami. W padzierniku obaj na bactrimie ( kaszel i zmiany osluchowe,) Starszy zatrzymany w domu do wyleczenia za to w polowie listopada młodszy nagle zaczął w nocy silnie kaszleć ( suchy, męczący kaszel, pojawiła sie wysoka gorączka,) Starszy w tym czasie nadal nie chodził do żłobka .12 listopada zlecony bactrim, zdązylimy dać jedną dawkę bo mały z drgawkami gorączkowymi wylądał w szpitalu . Gorączka sięgnęla tego dnia ponad 40 stopni, mały był bardzo oslabiony. Od razu dostał zinacef dożylnie, pyralgine na zbicie gorączki i chyba jakieś leki przciwdrgawkowe.Stwierdzono zapalenie oskrzeli ( i podobno jakieś niewielkie zmiany w plucach) szpitalu byliśmy od 12-17 listopada 2009 Wyniku szpitalne:
RTG klatki : obustronne zagęszczenie okołooskrzelowe przywnękowe ,pola płucne bez zmian ogniskowych, sylwetka serca prawidłowa, cień środkowy poszerzony w górnim odcinku przez grasicę, kąty przeponowo-żebrowe wolne.
WBC 10,7 (K/ul) RBC (M/ul) 4.31 HGB (g/dll)12 HCT (%) 34.2 MCV (fl) 79,4 PLT (K/ul) 311 SEG (%) 53.7 LYMP (%) 43 MONO (%) 3.3 NA (mmol/l) 134 133 K (mmol/l) 4.0 3.96 Cl (mmol/l) 105 Ca zjo (mmol/l) 1.13 Ca cal (mmol/l) 2.24 Mg (mmol/l) 0.83 P (mmol/l) 1.38
biochemia GLukoza 229 116 ( podobno była taka wysoka po podaniu leków przez pogotowie, które przyjechało do domu. W trakcie pobytu w szpitalu zaczęła opadać) białko 63 Fozfataza alkal 226 AspAT 41 AlaT 22
Układ krzepnięcia i APTT 37.6 sek WSK.prot 88.5 % INR 1.03 CZas protromb 12.1 sek Fibrynogen 5.8 g/l
CRP 18.8 mg/l
Antybiotyk dostawał przez 10 dni. W zasadzie do końca grudnia był spokój z chorobami bo starszy nie chodził do żłobka i od stycznia od nowa. Na początku stycznia ja zachorowałam na anginę, dostałam antybityk. Chwilę po mnie rozłożyli się chłopcy. W połowie stycznia u Michała pojawia się czerwone gardło i dostaje bactrim ( starszy to samo). Starszy od 7-18 stycznia na bactrimie, michał o 10-19 stycznia na bactrimie. Tydzień przerwy i od 27 stycznia ( silnie czerwone gardło, podobno ropne brak zmian osłuchowych, bardzo wysoka, trudno zbijalna gorączka, praktycznie co 3 h czopek przeciwgorączkowi-paracetamol, nurofen i pyralgina na zmianę ) Michał na Ospenie, od 30 stycznia starszy na ospenie ( też czerwone gardło, gorączka ) Po kilku dniach u obu pojawia się kaszel, katar i obaj dostają klacid .Starszy od 2-11 lutego,( przez chwilę łącznie z ospenem) Oprócz klacidu dostał inhalacje 2 razy dziennie pulmicord 2 ml 125 i 10 kropli berodualu plus 1 ml soli. Michał na klacidzie od 3-13 lutego . 12 lutego na wizycie w przychodni dostalismy od pediatry skierowanie z Michałem do szpitala bo mimo 10 dni antybiotyku nadal słyszała jakieś świsty. 13 lutego w szpitalu kolejne badania: erytrocyty 4.57 leukocyty 9.2 hemogl 12.2 hematokryt 36.2 MCV 79.2 MCH 26.6 MCHC 33.6 płytki krwi 333 limfocyty 66.8 inne (eo, bazo, mono) 5.9 neutrofile 27.3 limfocyty 6.1 inne (eo, bazo, mono 0.5 neutrofile 2.6 RDW-CV 14.5 PDW 12.1 MPV 7 CRP 11.1
Lekarz kazał natychmiast odstawić klacid i podawać inhalacje 2 razy dziennie pulmikort 1 ml 125 ml , 3 razy dziennie berodual
Od połowy lutego obaj są praktycznie cały czas na inhalacjach z pulmicortu i berodualu. Mimo inhalacji starszy znowy zaczął kaszleć, pojawił się katar lekarka stwierdziła zmiany oskrzelowe.. no i.... Augmentin tym razem. 2 dni póżniej u młodszego czerwone gardło i suchy kaszel, bez zmian oskrzelowych i... bactrim..A wczoraj ja się rozłożyłam.
Opadają mi już skrzydełka.. nie wiem zupełnie co robić. Bardzo proszę o interpretacje wyników i wskazówki co mamy dalej robić?? Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo proszę o pomoc dr Petera