Witam,
Moj 6-letni syn jest bardzo chorowity, srednio co miesiac lapie jakas infekcje, czesto bakteryjna. Mieszkamy w Anglii, a tutaj podejscie lekarzy jest nieco inne niz w Polsce. W chwili obwcnej maly tez przechodzi infekcje, zaczelo sie 3 kwietnia (czyli 3 tygodnie temu), dostal goraczki + zaczelo bolec go gardlo,do tego kilka razy wymoitowal i przez dwa dni ropialy mu oczka, 3 dni pozniej wysypalo go na calym ciele taka drobna kaszka. No i wybralismy sie do lekarza, a on stwierdzil infekcje wirusowa, a ta wysypka to prawdopodobnie normalne przy wirusowkach. Wysypka zeszla po dwoch dniach (nie byla swedzaca). Przez caly czas Jas goraczkowal 38 -38.5, po tygodniu spuchla mu szyja po obu stronach w okolichach uszu. Lekarz stwiedzil swinke. Maly dalej goraczkowal, opuchlizna sie utrzymywala. Po pieciu kolejnych dniach goraczka ustala, a ja zaczelam podejrzewac mononukleoze (objawy identyczne) i z tymi podejrzeniami znowu poszlismy do lekarza. Pani doktor powiedziala ze nie jest w stanie wykluczyc mononukleozy ani potwierdzic swinki, bo nie widziala Jasia jak wystapily pierwsze objawy. Dostalismy skierowanie na badanie krwi. Okazalo sie ze maly nie mial ani mononukleozy ani swinki, tylko jakas infekcje wirusowa (Pani doktor nie nazwala jej). Martwie sie, bo za miesiac mamy powtorzyc badania krwi, chociaz te byly - jak powiedzial lekarz. Janek czuje sie ok, ale ma caly czas powiekszone wezly chlonne za uszami, cos jakby dosc twarde guzy, a jeden mniejszy guzek pojawil sie nieco nizej pare dni temu. My znowu do lekarza zaniepokojeni tymi guzami na wezlach, a lekarz na to ze trzeba czasu zeby one sie wchlonely, a to ze pojawil sie nowy maly, to lepiej, bo to znaczy ze te wieksze sie rozbijaja, a jezeli jest wiecej malych guzkow to one szybciej zniknal. Mowil ze mamy czekac do 2 tygodni. Janek chrapie w nocy!
Nie wiem co mam o tym wszystkim myslec, nie ufam za bardzo Angielskim lekarzom.
Prosze o jakies komentarze, moze ktos moze mnie uspokoic, czy to co sie dzieje z moim synkiem to normalny przebieg choroby wirusowej?