Regulamin działu
W tym miejscu forum medycznego masz możliwość zamieszczenia rozpoznania w języku łacińskim. Chcąc dowiedzieć się jaką diagnozę postawiono w Twoim przypadku, warto skonsultować się z osobami, które posiadają wiedzę i umiejętności pozwalające na przetłumaczenie zapisu w języku powszechnie stosowanym w medycynie. Dowiedz się co oznaczają łacińskie zwroty w Twojej karcie zdrowia, na otrzymanych wynikach badań oraz interpretacjach lekarskich. Skorzystaj z okazji jaka płynie z aktywnego uczestnictwa w dyskusjach w dziale „Tłumaczenie z łaciny”. Przejrzyj bieżące wątki – jeżeli nie znajdziesz odpowiedzi na Twoje pytanie, zwróć się o pomoc, wpisz się, rozpocznij nowy temat. Przyjrzyj się bliżej sprawom, które dotyczą Ciebie, Twojego zdrowia i sposobu leczenia. Nie zwlekaj dłużej. Dokonaj analizy posiadanych dokumentów medycznych już teraz. Dzięki temu pogłębisz swoją wiedzę medyczną i diagnostyczną. Zachęcamy do aktywnego udziału w toczących się rozmowach.
Moja mam pół roku temu też miała guzki na węzłach chłonnych szyji.Podejrzewano powikłania po infekcjach w postaci powiększonych węzłów. Wszystkie wyniki krwi, usg rtg płuc, mammografia były prawiłowe. Obecnie powtórzyliśmy badania. Nie są najlepsze, chociaż mam czuje się bardzo dobrze. Ma tylko czasami lekkie zawroty głowy. Leukocyty na granicy poniżej normy. Kolejny węzeł w okolicy podbródkowej powiększył się. Dodatkowo ma liczne nieznacznie powiększone węzły pod jedną pachą. Opis USG wskazuje na tendencję rozrostową. Dzisiaj byłam u onkologa. Na 17.01.2009 r. mama ma skierowanie do szpitala na pobranie węzła do badania. Na skierowaniu lekarz napisał rozpoznanie "tumores coli". Czy ktoś wie co to znaczy? Bałam się pytać przy mamie, żeby się nie załamała, ale podejrzewam coś złego.
Dziękuję. Cały czas mam nadzieję, że to nie zmiana złośliwa, ale czy przy zmianach niezłośliwych też mogą powiększać się węzły chłonne w różnych partiach ciała.
Mamie usunięto węzeł chłonny podbródka. Czekamy na wynik histop., ale niepokoi mnie, że tydzień po operacji kolejny guz wyskoczył w dolnej części szyjii po blizną. Czy to jest przerzut? Co to może być.Czy to może być efekt usunięcia węzła? Dodam, że wyniki krwi są dobre i samopoczucie mamy też. Brak typowych dla raka objawów np. poty, spadek wagi itp.