Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam. Od jakichs 2-3 lat mam maly guzek na karku, praktycznie na samym kregoslupie, okolo 0,5cm w prawo i 3 cm w gore od najwiekszego kregu szyjnego. Guzek jest przesuwalny w stosunku do podloza, dotychczas miekki i bezbolesny. Od jakiegos czasu powiekszyl sie osiagajac rozmiar okolo 2 cm srednicy. W ostatnich 2 tygodniach guzek zaczal mnie bolec jest napuchniety i zaczerwieniony. Bol jest wynikiem napietej skory i jak sadze umiejscowienia gdyz skora w tej okolicy czesto sie napina a dodatkowo jest ocierana przez ubranie itd. Guzek nie powoduje bolu glowy czy ucha. Okoliczne wezly chlonne nie sa powiekszone ani bolesne. Lekarz rodzinny stwierdzil ze to tluszczak i ze jesli chce moge go wyciac. Z tego co czytalem tluszczaki raczej nie bywaja bolesne?Czy mozliwe jest ze to wezel chlonny w tej lokalizacji?Co powinienem zrobic i czego sie obawiac?Dzieki za odpowiedz.Przepraszam za brak polskich liter.
Objaw faktycznie z opisu wygląda na tłuszczak.Tłuszczak sam w sobie nie jest bolesny ale uciskając nerwy(przy wzrostach) może powodować bóle.Jest,to jedna z przesłanek do usunięcia.Zwykle taki zabieg przeprowadza się w chirurgi jednego dnia,przy znieczuleni miejscowym(bywa też że pacjent po leku uspokajającym przesypia zabieg)
Wlasnie dzwonilem do chirurga. Mam prywatna wizyte 06 sierpnia, musze czekac bo nie mieszkam w Polsce. Czy jesli bol i obrzek bedzie sie nasilal to powinienem szukac interwencji chirurga tutaj czy tez moge z tym poczekac do wspomnianego terminu? Dodam ze miejsce jest lekko zaczerwienione i moze cieplejsze ale nie ma typowych objawow stanu zapalnego.Mysle ze to zaostrzenie moze miec zwiazek z treningiem silowym z uzyciem miesni grzbietu i kaptura.W Polsce bede tylko tydzien wiec czy zdaze zdjac szwy czy mozna tez uzyc takich ktore po jakims czasie znikaja same?
Z tego co piszesz nie ma konieczności pilnej interwencji(takie tłuszczaki usuwa się z przyczyn już wspomnianych tj uciskają nerw czy rosną lub ze względów kosmetycznych)Szwy się usuwa przeważnie w 10 dniu po zabiegu(nie są rozpuszczalne)
witam właśnie jestem po rzekomo niezgoznym i prostym zabiegu , czyli wycieciu tłuszczaka z okolicy karku zabieg 12.02.2010 do dnia dzisiejszego cierpie codziennie witam panie w poradni chirgicznej w celu sciagniecia nacieku boli jak nie wiem i nikt nie wie kiedy to sie skonczy . a szwy nosimy 14 do 21 dni