Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹KardiologKardiologia –dziedzina medycyny, zajmująca się sercem oraz układem sercowo-naczyniowym, w szczególności wadami serca a także leczeniem nadciśnienia tętniczego, arytmii, choroby niedokrwiennej, zapalenia mięśnia sercowego, osierdzia, wsierdzia, zawałów oraz profilaktyką w tym zakresie.
Regulamin działu
W tym dziele możesz wziąć udział w dyskusjach z zakresu kardiologii oraz chorób serca, aorty i mniejszych układów krwionośnych. Jak im zapobiegać, a jak leczyć? Warto podzielić się swoimi uwagami, spostrzeżeniami oraz doświadczeniem zdobytym w czasie zmagania z dolegliwościami układu sercowo-naczyniowego. Masz pytania – zadaj je na forum. Cierpisz na nadciśnienie? A może Twoje problemy wiążą się z arytmią serca? Z pewnością doskonale zdajesz sobie sprawę, jak cenne dla człowieka jest jego serce – i Ty zadbaj o nie już dziś. Dowiedz się jak i gdzie leczyć nerwice, a także jakie czynniki należy wziąć pod uwagę, wybierając poradnię leczenia chorób kardiologicznych. Niezwykle istotne mogą okazać się informacje na temat zapalenia mięśnia sercowego, osierdzia i wsierdzia. Poznaj objawy, które mogą ostrzec cię o nadchodzącym ataku. Poznaj szczegóły związane z rekonwalescencją po przebytym zawale. Warto pogłębić swoją wiedzę w tych i innych obszarach kardiologii – zrób to z pomocą forum.
Witam, mój problem zaczął się w listopadzie i do tej pory odczuwam jesgo skutki. Na początku listopada miałam grypę żołądkową (tak to zdiagnozowano: wypróżnianie po każdym jedzeniu, omdlenia, uczucie osłabienia, bardzo szybkie bicie serca...) po jej wyleczeniu zostało mi szybkie bicie serca, omdlenia czy też uczuice słabości,temperatura ok 37, poranne mdłości czasami (też budzenie się z rana z powodu serca i mdłości, ale nie wymiotowałam). Po około dwóch tygodniach doszło do tego że miałąm cały czas szybkie bicie serca, albo inaczej waliło strasznie szybko przez cały dzień. Mając takei objawy poszłam do lekarza ogólnego, który wysłał mnie na morfologie, badanie na obecność bakterii jakichś, tsh i do kardiologa. Z badań nic nie wyszło oprócz tych bakterii, ale po zarzyciu antybiotyku wróciło do normy (chyba Duomox). Kardiolog po zrobieniu ekg, echa i holtera stwierdził ze to nerwicowe, bo wszystko jest w porządku tylko to przyśpieszenie jest. I teraz nei wiem co robić. Przyjmuje lek Bisocard 2,5mg dziennie to troche uspokoiło serce, ale często robi mi sie niedobrze. Co to może być, będe bardzo wdzieczna za jakiekolwiek rady, bo nie wiem już gdzie sie z tym zgłosić ;/
Niestety jak widzę i tutaj nie uzyskam pomocy ;( moje objawy wskazują na problemy z tarczycą, ale czy to możliwe że mam niedoczynność jeżeli w badaniu TSH wyszło wszystko OK? przecież to nie jest normalne; takie omdlenia, napady gorąca, szybkie bicie serca... wyniki badań są u lekarza więc mam utrudniony dostęp do nich. Ale były konsultowane z rodzinnym, kardiologiem a nawet laryngologiem jak miałam badanie zatok i wszystko jest w normie.
Nie wiem jakiej pomocy oczekujesz. Bez konkretnych badań nikt Ci nie doradzi przez monitor. Mogą być tylko sugestie i rady nie oczekuj diagnozy przez internet. Co do badan to u nas są bardzo zawyżone normy i ważne jest współgranie np. ft3 i ft4 , samo TSH niewiele mówi i to , że jest w normie nie znaczy , że jest z tarczycą wszystko w porządku. Potrzebne jest badanie w/w i usg tarczycy aby się upewnić czy naprawdę jest ok. Twoje objawy do tego pasują dlatego skoro kardiolog wyklucza problemy sercowe warto byłoby zająć się hormonami. To tylko sugestia z mojej strony może ktoś inny lepiej doradzi. Pozdrawiam:)