Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹PediatraPediatria – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem dzieci do 18 rok życia. Głownie zainteresowania to rozwój fizyczny i psychiczny dzieci i młodzieży poprzez monitorowanie rozwoju, szczepień okresowych a także leczeniem chorób wieku dziecięcego takich jak odry, świnki, różyczki, ospy oraz późniejszych kiedy nie jest wymagana konsultacja specjalistyczna.
Regulamin działu
Temat zdrowia dzieci jest bliski każdemu rodzicowi, który troszczy się o swoje pociechy. Dział „Pediatria” skierowany jest do wszystkich zainteresowanych zdrowiem oraz chorobami człowieka w wieku dziecięcym oraz dorastania. Zachęcamy do dyskusji o chorobach wieku dziecięcego, takich jak: odra, świnka, różyczka czy ospa. Sprawdź jak je leczyć oraz jak minimalizować powikłania pochorobowe. Podziel się swoim doświadczeniem z innymi rodzicami, a także zadaj pytania, które cię trapią. Zastanawiasz się, które szczepionki pomogą w prawidłowym rozwoju Twojego dziecka, a których lepiej uniknąć? Dowiedz się co sądzą na ten temat inni – już teraz przyłącz się do toczących się dyskusji na te i inne tematy. Warto zdobywać nową wiedzę i informacje dotyczące leczenia dzieci. Doskonale zdajesz sobie sprawę z faktu, iż raz podjęte decyzje mogą mieć wpływ na dalsze życie i zdrowie najmłodszych członków twojej rodziny. Skoncentruj się na tym co najważniejsze – nie zwlekaj, odwiedź forum.
Jakies 4 dni temu u mojego 14 miesiecznego synka pojawily sie wymioty. Lekarz pediatra stwierdził grype zoladkowa, przepisał Smecte i elektrlity. po 1 dniu przeszlo mu, jednak nie chcial wogole nic jesc. od tamtego czasu je bardzo malo, nie ma apetytu i 1-2x w ciagu dnia wymiotuje. biegunki nie ma, dzis bardzo chetnie zjadł zupke pomidorowa ale jak chcialam mu na kolacje dac kaszke na mleku to za nic nie chcial i wtedy wlasnie chlusnał. Martwie sie juz czy to moze nie jest przypadkiem rotawirus ? Co robic? Ile dziecko po grypie zoladkwej mze nie miec apetytu? Mam juz wrazenie ze maly ma jakas awersje do kaszek....Prosze o odpowiedz jak wogole odroznic jelitowke od rotawirusa?
można powiedziec ze to to samo ze ktos ma rotawirusa czy grype zoladkowa tudziez jelitowa - wszystko oznacza to samo, nie ma znaczenia czy tzw grypa jelitowa jest spowodowana rotawirusem czy innym wirusem np u doroslych czesto norawirusem bo objawy sa takie same biegunka wymioty pobolewania brzucha czasem stan podgoraczkowy czy goraczka i leczenie zawsze tez jest takie same tzn Isoprinosine ( Groprinosin ) przeciwwirusowo, Nifuroksazyd w zawiesinie, Orsalit zeby zapobiegac odwodnieniu i Enterol 250 na uzupelnienie bakterii jelitowych ew. jakis Nurofen czy Ibufen przeciwgoraczkowo
No tak, slyszalam ze sa jakies 3 rodzaje tych wirusow.... ale chodzilo mi konkretnie o przypadek mojego dziecka, tzn nurtuje mnie pytanie dlaczego n tylko wtedy wymiotuje kiedy chce mu dac kaszke, inna rzeczy, zupki, nakapki wcina bez wymiotow....martwie sie bo przeciez taki maluszek powinnien jeszcze pic mleko czy jesc kaszki, a jesli on nie chce bo wymiotuje to co robic?
Trzeba to przetrwać jakoś...wszystko się powinno za jakiś czas ustabilizować. Teraz dieta lekkostrawna jakiś czas...no i pisze to już któryś raz,że super pomaga wywar z suszonych jagód.Jagody można kupić wkażdej aptece robimy według przepisu na opakowaniu i podajemy dziecko co jakiś czas do picia. W smaku dobre więc nie powinno byc problemu.
Przy problemach żołądkowo -jelitowych nie powinno się podawać mleka czy kaszek,bo to pogarsza dolegliwości,tak jak owoce,soki czy potrawy ciężkostrawne.
potwierdzam-mi pediatra przy jelitówkach też od razu mówiła ze należy odstawić owoce i produkty mleczne.Podawać Orsalit i dużo poić.Niestety infekcje wirusowe nie mijają po kilku dniach -u mas trwały conajmniej tydzień.Kilka dni bez kaszek czy mleka nie zaszkodzi małemu.
Ja podawałam mleko modyfikowane normalnie zagęszczałam tylko kleikiem ryżowym. No i marchwianke można ugotować lub kupić w aptece klik marchew,ryż(OH 200)chyba się nazywa.