Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹LaryngologLaryngologia - dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zatok, gardła, krtani oraz uszu (otolaryngologia) a także innymi schorzeniami związanymi z górnymi drogami oddechowymi szczególnie jamy ustnej i nosowej, narządów i gruczołów z nimi związanych (język, ślinianki) oraz układu chłonnego w obrębie szczęki i szyi (w szczególności migdałków gardłowych)
Regulamin działu
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej informacji na temat dolegliwości laryngologicznych? Trafiłeś we właściwe miejsce. Tutaj dotrzesz do wiadomości, które z pewnością cię zainteresują. Podejmowane dyskusje toczą się wokół chorób gardła, krtani, zatok a także uszu. Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości, otwórz nowy wątek i zadaj pytanie innym użytkownikom, którzy odwiedzają to forum medyczne. Dział „Laryngolog” skierowany jest do wszystkich pacjentów cierpiących na schorzenia związane z górnymi drogami oddechowymi - w szczególności jamy ustnej i nosowej, narządów oraz gruczołów z nimi powiązanych. Poznaj szczegóły dotyczące powszechnie stosowanych w laryngologii metod diagnostycznych oraz sposobu leczenia wykrytych i zdiagnozowanych chorób. Dokonując szerszego rozeznania w prezentowanej tematyce z pewnością pomożesz sobie czy też bliskiej, chorującej osobie. Warto już teraz rozważyć szanse płynące z aktywnego uczestnictwa w dyskusjach toczących się w tym dziale.
gardlo mam podsuszone ze zmiennym nasileniem.Dokucza mi rowniez podniebienie-boli.Wydaje mi sie ze zrobił mi sie stan zapalny.Laryngolog robił mi kilka razy wymazy-naturalna flora bakteryjna.Probowałam leczyc sie domowymi sposobami bez rezultatu .Co to moze byc.POMOCY!!!!!
No to podpowiemy. Niech przepisze Groprinosin 500mg (3 razy dziennie po 1 tabl) przez miesiąc. Do tego Engystol N tabletki. Najlepszym rozwiązaniem byłaby jonoforeza z jodku potasu. Jeśli nie, to alternatywa - płukanie gardła jego 2% roztworem. Gdyby dalej nie było efektu (tak po 2 tygodniach) do dołączymy jeszcze inne leki. Nie byłoby tez źle, jakby dał skierowanie na testy alergiczne.
Test alergiczne bede miala rabione.Przyjmowałam zyrtec telfast 180 bez rezultatu.Nie było nawet najmniejszej poprawy.Antybiotyki augmentin klacid i bioparox tez nie pomogly. To cos tak mnie zaatakowało a ja naprawde nie wiem co. to jest.Mecze sie z tym juz prawie rok.Chodze od lekarza do lekarza i stoje w jednym punkcie.Mozna sie zalamac.