Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹LaryngologLaryngologia - dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zatok, gardła, krtani oraz uszu (otolaryngologia) a także innymi schorzeniami związanymi z górnymi drogami oddechowymi szczególnie jamy ustnej i nosowej, narządów i gruczołów z nimi związanych (język, ślinianki) oraz układu chłonnego w obrębie szczęki i szyi (w szczególności migdałków gardłowych)
Regulamin działu
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej informacji na temat dolegliwości laryngologicznych? Trafiłeś we właściwe miejsce. Tutaj dotrzesz do wiadomości, które z pewnością cię zainteresują. Podejmowane dyskusje toczą się wokół chorób gardła, krtani, zatok a także uszu. Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości, otwórz nowy wątek i zadaj pytanie innym użytkownikom, którzy odwiedzają to forum medyczne. Dział „Laryngolog” skierowany jest do wszystkich pacjentów cierpiących na schorzenia związane z górnymi drogami oddechowymi - w szczególności jamy ustnej i nosowej, narządów oraz gruczołów z nimi powiązanych. Poznaj szczegóły dotyczące powszechnie stosowanych w laryngologii metod diagnostycznych oraz sposobu leczenia wykrytych i zdiagnozowanych chorób. Dokonując szerszego rozeznania w prezentowanej tematyce z pewnością pomożesz sobie czy też bliskiej, chorującej osobie. Warto już teraz rozważyć szanse płynące z aktywnego uczestnictwa w dyskusjach toczących się w tym dziale.
Witam . Mam problem mianowicie mój język wygląda jakby był pocięty nożem w niektórych miejscach oprócz tego po bokach jezyka z lewej i z prawej strony porobiły mi się "fałdy " ,często one mnie pieką . Gdyby tego było mało jeszcze często na języku mam biały nalot . Byłem u wielu lekarzy i żaden nie był w stanie mi pomóc . Robiłem badanie gastroskopijne i wszystko ok , robiłem badanie na grzyby wirusy i bakterie i nic z tych rzeczy nie mam . :(
Akurat wymazy czyste... Konieczny jest posiew i musi być podany gatunek drobnoustroju, bowiem nalot zwykle one stanowią a opcji "nic nie wyhodowano" nie ma jakaś przyczyna musi być a to padanie powie co tam siedzi.
Miałem 2 razy robione badania na tego grzyba i 2 razy mi powiedziano że to nie grzyb ..ja się na tym nie znam ...ale skoro nie stwierdzono to zakladam że grzyba nie mam . Ten biały nalot robi mi się przede wszystkim z rana jak sie obudze to go mam później im dłuzej tym mniej widoczny. Słyszałem też że mogę mieć alegrie pokarmową ..ale różne rzeczy już odrzucam i staram się jeść coś innego ale jezyk nadal taki sam pofałdowany po bokach i pocięty .:(:(
Grzybów może i nie być ale za to bakterie owszem, świadczy o tym nalot zwłaszcza z rana. Czy masz objawy takie jak nieprzyjemny zapach z ust? ściekanie wydzieliny do gardła.
Badanie na bakterie miałem robione tzn. to był wymaz z języka i on był badany na wirusy bakterie i grzyby i nic nie wykazało . Pan wyżej piszę o tym żebym zrobił "posiew" ,tzn. ma pan na myśli badanie moczu ?
Posiew pokazuje tylko obecność flory bakteryjnej lub grzybów, nigdy wirusów. Jałowy być nie może z prostej przyczyny cały czas jakiś gatunek mikroorganizmów zasiedla błony śluzowe. badanie trzeba powtórzyć i musi być podana nazwa drobnoustroju oraz jego antybiotykowrażliwość. Nalot nie jest czymś bezpostaciowym a najczęściej właśnie składa się z bakterii lub/i grzybów.
Zrobiłem również badanie na poziom żelaza we krwi i wyszło 172 kiedy norma jest 59-148 .
Zrobiłem również posiew moczu w którym nie stwierdzono nic . Mój jezyk nadal jest geograficzny i nadal ma biały nalot . Proszę podpowiedzieć mi co dalej powininem zrobić .
Posiew jezyka miałem robiony nawet 2 razy . I za każdym razem było ok . Jeśli chodzi o tą morfologie 2 wskażniki wyszły mi poniżej normy ale nie mam pojecia za co one odpowiadają .Prosze o odpowiedz .
Morfologię masz OK, tylko monocyty pewnie są źle przepisane. [mono] Żelazo jest nie wiele ponad normę więc to nie powinien być problem. A co wyhodowano z języka? nie ma opcji że nic na nim musi coś być bo inaczej nie ma nalotu.
Wyniki dobrze przepisałem kropka jest tam gdzie powinna przy <mono> . Jest tutaj jeszcze coś takiego jak "Hemogram " : Segmenty 63% eozynofile 1% Limfocyty 34% monocyty 2%. Robiłem w dwóch różnych miejscach posiew z języka na bakterie i grzyby i nic nie wykazał czyli pod wzgledem grzybów nie udało się nic wyhodować. Posiew moczu robiłem również to badanie ilościowe wyszło :ujemne.