Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹LaryngologLaryngologia - dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zatok, gardła, krtani oraz uszu (otolaryngologia) a także innymi schorzeniami związanymi z górnymi drogami oddechowymi szczególnie jamy ustnej i nosowej, narządów i gruczołów z nimi związanych (język, ślinianki) oraz układu chłonnego w obrębie szczęki i szyi (w szczególności migdałków gardłowych)
Regulamin działu
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej informacji na temat dolegliwości laryngologicznych? Trafiłeś we właściwe miejsce. Tutaj dotrzesz do wiadomości, które z pewnością cię zainteresują. Podejmowane dyskusje toczą się wokół chorób gardła, krtani, zatok a także uszu. Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości, otwórz nowy wątek i zadaj pytanie innym użytkownikom, którzy odwiedzają to forum medyczne. Dział „Laryngolog” skierowany jest do wszystkich pacjentów cierpiących na schorzenia związane z górnymi drogami oddechowymi - w szczególności jamy ustnej i nosowej, narządów oraz gruczołów z nimi powiązanych. Poznaj szczegóły dotyczące powszechnie stosowanych w laryngologii metod diagnostycznych oraz sposobu leczenia wykrytych i zdiagnozowanych chorób. Dokonując szerszego rozeznania w prezentowanej tematyce z pewnością pomożesz sobie czy też bliskiej, chorującej osobie. Warto już teraz rozważyć szanse płynące z aktywnego uczestnictwa w dyskusjach toczących się w tym dziale.
Co do tych MONO to jest 491 ale obok jest jeszcze procentowo podane 6.49% a norma procentowo przy MONO jest 1.00-12.00 % . Wiec to chyba jakiś błąd w zapisie .
W jamie ustnej ciągle bytują jakieś gatunki bakterii ale na ogół są nieszkodliwe. Jeżeli posiew jest "jałowy" to badanie ani trochę nie jest wiarygodne albo materiał został źle pobrany. A może laboratorium patogenów względnie niechorobotwórczych nie podaje w opisie. Dużo gdybania. Na języku występuje ciągle biały nalot, czy zabarwia się on pod wpływem np skoku z jagód/wiśni? Czy daje się trochę wyczyścić zwłaszcza z czubka języka?
Tak język zabarwia się pod wpywem np wiśni . Ten nalot nie jest zawsze taki sam czasem jest go mniej czasem jest go więcej . Poza tym mam "nadżerke 'na jezyku jak usłyszałem kiedyś od jednego lekarza. Oprócz tego jest on goegraficzny ale fałdów na jezyku po bokach też czasem mam mniej czasem mam wiecej... Nie wiem co wpływa na to że ilość fałdów się zmienia .Nie jest tak że ciągle jest on taki sam.
Tak język zabarwia się pod wpywem np wiśni . Ten nalot nie jest zawsze taki sam czasem jest go mniej czasem jest go więcej . Poza tym mam "nadżerke 'na jezyku jak usłyszałem kiedyś od jednego lekarza. Oprócz tego jest on goegraficzny ale fałdów na jezyku po bokach też czasem mam mniej czasem mam wiecej... Nie wiem co wpływa na to że ilość fałdów się zmienia .Nie jest tak że ciągle jest on taki sam. Na czubku języka nalotu nie mam na czubku jest on jakby bardziej czerwony . Nalot mam z tyłu jezyka i po środku .