Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹NeurologNeurologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu nerwowego w szczególności chorobami naczyniowymi (wylewy, udary), zapaleniami opon mózgowo-rdzeniowych, guzami mózgu (glejaki, oponiaki), epilepsją chorobami wieku podeszłego jak choroba Parkinsona i Alzheimera a także chorobami rdzenia kręgowego. Zajmuje się również leczeniem przewlekłych bólów (głowy, mięsni, narządów) oraz problemami ze snem.
Regulamin działu
W tym dziale forum medycznego zapraszamy do dyskusji na tematy związane z chorobami układu nerwowego. Toczące się tu rozmowy mogą pomóc nie tylko samym pacjentom poradni neurologicznej, ale także ich rodzinom. Wymień się swoim doświadczeniem w zakresie leczenia chorób naczyniowych oraz stosowanych przez Ciebie i Twoich lekarzy prowadzących metod powracania do zdrowia po przebytym udarze bądź wylewie. Szukasz informacji o zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych? A może chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat guzów mózgu (glejaków, oponiaków)? Jeżeli tak właśnie jest, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Sprawdź jak radzić sobie z przewlekłym bólem głowy, czy mięśni oraz zaburzeniami snu. Znaczny odsetek rozmów poodejmowanych na forum dotyczy kwestii chorób wieku podeszłego – Parkinsona, Alzheimera. Skorzystaj z okazji i przyłącz się do dyskusji, poszukaj odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości dotyczące spraw neurologicznych.
czy epilepsja jest tylko wynikiem jakiegoś urazu lub nadużycia alkoholu?? czy może ona w genach przejść z matki na dzieci?? martwi mnie ta sprawa proszę o odpowiedź
Witam... niestety nie jestem specjalistą neurologiem ,ale wiem że do takiego właśnie powinnaś się udać .Epilepsja może mieć tak wiele przyczyn,mówi się że ile pacjętów tyle padaczek.Zazwyczaj dzieci nie dziedziczą padaczki ,bo sama jako taka nie jest chorobą dziedziczną,ale pewne proedyspozycje lub inne choroby genetyczne moga dawać padaczke więc i mogą być dziedziczone.Podstawową sprawą jest to żeby wiedziec na co sie jest chorym i wtedy można oceniać czy jest możliwosć dziediczenia czy nie ..Pozdrawiam i życze gromadki dzieciaków.
Witam. Choruje na epilepsje od dziecka i jestem szczesliwa mamą 5 letniego chłopca-zdrowego! Zanim sie zdecydowałam na dziecko tez miałam wiele obaw... Odwiedzałam róznych specjalistów i własciwie nikt nie widział ryzyka urodzenia chorego dziecka. Nie załuje swojej decyzji, synek to okaz zdrowia.To nie jest choroba genetyczna!Powodzenia zycze.
witam wszystkich. mam wielką prośbę. piszę prace na temat epilepsji ponieważ jest to praca badawcza muszę przeprowadzić ankietę wśród epileptyków. jeśli ktoś miałby ochotę wypełnić taką anonimowa ankietę bardzo proszę o kontakt na maila lub na forum .z góry dzięki za pomoc