Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam. Ostatnio byłem na USG kolana i mam entezopatie przyczepu bliższego więzadła rzepki. Lekarz który wykonywał to USG polecił mi chodzenie na prostej nodze oraz smarowanie dużą ilość "metindol'u" na kolano i przykrycie tego gazą i folią na noc. Problem jest w tym że nie przynosi to efektów. Zapisałem się do jednego z lepszych lekarzy w Ols ale muszę poczekać. Poradźcie mi co może pomóc i jak to się leczy.
Jakiś tydzień. :) Lekarz zalecił mi żebym tak robił przez dwa tygodnie. A jak to nie pomoże to będę miał jakieś zastrzyki ale do czasu wizyty w poradni muszę sobie jakoś poradzić Nie chodzi mi o jakiś cudowny sposób ale coś co może mi chociaż trochę pomóc. Może być to nawet jakaś dietka. Lekarz nie opisał stadium choroby ale wg mnie jest zaawansowana gdyż wg tego co czytałem mam 3 stopień (nie mogę po schodach wejść etc) Zależy mi na jak najszybszym całkowitym wyleczeniu ponieważ trenuje, a raczej trenowałem siatkówkę. :) Aha i mam jedno pytanie jeszcze: czy będę mógł grać czy ta kontuzja zostawia stałe ślady.
Sorki za chaotyczną wypowiedź ale się spieszyłem :D
Po tygodniu to raczej efektów przy tym typie kontuzji nie będzie. Wszelki pośpiech w tym przypadku może spowodować tylko niepotrzebne skutki uboczne, lepiej się spokojnie leczyć, niż później żałować że przez własną głupotę trzeba było zapomnieć o sporcie. Więzadło jest w tym przypadku bardzo podatne na uszkodzenia. Na razie unikać w ogóle chodzenia i stosować się do zaleceń lekarza. Ta kontuzja jeśli nie zostanie do końca doleczona może się nawracać, a to czy będzie w ogóle zależy dodatkowo od takich czynników jak wiek, zdolności regeneracyjne organizmu itp.