Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Mam takie zapytanie wujek ma niewydolnosc krazeniowa serca ,teraz dostal termin na wymiane stawu biodrowego.Czy ta niewydolnosc jest jakims przeciwwskazaniem ,czy nie bedzie zadnych komplikocji trudnosci podczas zabiegu.Jesli chodzi o tabletki to caly czas cos tam zazywa,
o takich problemach należy koniecznie poinformować lekarza anestezjologa który będzie podawał znieczulenie, w zależności od ogólnego stanu pacjenta to lekarz zdecyduje jakie środki ostrożności podjąć.
Koniecznie trzeba poinformować lekarza o dolegliwościach i stosowanych lekach! To jest potrzebne do zaplanowania znieczulenia i dawkowania leków po operacji. Zatajając informacje chory robi sobie wieklą krzywdę i naraża się na problemy i ryzyko .... Niedawno powstało nowe forum poświęcone w całości problemem chorych stawów biodrowych: www.bioderko.vel.pl Forum skupia osoby prze i po operacjach bioder. Omawia wszystkie metody leczenia operacyjnego jak: osteotomia wg.Ganza, kapoplastyka, endoproteza, artroskopia i inne, rehabilitację, zawiera kontakty do lekarzy, pomaga przygotować się do operacji. Chorzy dzielą się wiedzą, doświadczeniem. To bardzo dobre forum - prawdziwe źrodło wiedzy dla wszystkich , ktorych dotyczy problem dysplazji i chorych bioder. Może zajrzyj tam i poczytaj więcej o operacji endoprotezy? Napewno dowiedz się wielu ciekawych rzeczy. Ja też mam kłopot z biodrami i bardzo mi to forum bioderko pomogło!
Jeśli są Państwo posiadaczami endoprotezy stawu biodrowego zwracam się do Państwa z uprzejmą prośbą o wypełnienie ankiety "Ocena jakości życia pacjentów po endoprotezoplastyce stawu biodrowego" Uzyskane wyniki będą wykorzystane do badań w pracy magisterskiej.
mam 49 lat i lekarz skierowal mnie na operacje stawu biodrowego. znacie moze jakas dobra placowke na podkarpaciu gdzie to wykonuja? jaka endoproteza bedzie dla mnie najlepsza w takim wieku? zeby sie nie zcierala i byla na dlugo? pozdrawiam