endometrioza i hashimoto- gdziesz szukać specjalisty
Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
witam, lat mam 19 w zeszłym roku podejrzewano u mnie endometriozę, pojawiły się guzy największy 6cm dostałam skierowanie do szpitala tam tylko leczenie lekami i zakończono leczenie z niby stanem ogólnym dobrym i tam potwierdzona endometriozę, dodam że ciągle boli mnie podbrzusze miesiączki mam bardzo obfite i strasznie bolesne, jeszcze w zeszłym roku kilka miesięcy po tym zdarzeniu znów wróciłam do szpitala ponieważ, moje miesiączka była tak bardzo obfita i długa że mdlałam nie miałam sił nawet wstać z łóżka wtedy okazało się że jakiś guz pękł ponownie leczenie farmakologiczne po półtora tygodnia leczenia do domu wypis dostałam nadal krwawiłam i nadal bardzo mnie brzuch bolał.... później zgłosiłam się do mojego gina i on tylko przepisuje mi coraz to mocniejsze tabletki antykoncepcyjne i mówi że endometrioza postępuje jednak nic nie robi w kierunku leczenia jej, przy tym mam hashimoto (aTPO 1840) i tutaj endokrynolog też nic z tym nie robi, boję się że przez ich lekceważenie moich dolegliwości i nie leczenie tego spowoduje że nie będę mogła zajść w ciążę, poza tym nie ma dnia w którym czuła bym się dobrze, co powinnam zrobić? Znacie jakichś dobrych specjalistów od endometriozy i endokrynologa??? Jakie mogą być skutki nie leczenia tych chorób?? z góry dziękuję i pozdrawiam
Ja tylko podpowiem, że powinnaś znaleźć dobrego ginekologa- endokrynologa. Skąd jesteś? Może ktoś mógłby Ci polecić kompetentnego lekarza z taką specjalizacją.
Na pewno w Twoim mieście, lub jesli mieszkasz na wsi to w najbliższym wiekszym mieście znajdziesz dobrego ginekologa. Poszperaj na stronie znanylekarz.pl
WITAM. mam 20 lat i juz od pewnego czasu dosyc czesto bolal mnie brzuch w dolnych okolicach. nie potrafilam jednoznacznie okreslic co sie dzieje wiec zaniepokojona zdecydowalam wybrac sie do ginekologa. pani doktor po "kontrolnym" badaniu rozpoznala cos na lewym jajniku, że wyraźnie różni sie od prawego i jest jakies zgrubienie, stwierdzila ze to moze byc torbiel i zapisala mnie na usg. dodam za miesiac..z powodu duzej liczby pacjentów chyba..;/ a ja teraz czuje ze mnie ten jajnik boli i boje sie ze to moze byc cos powaznego. nie wiem czy dlatego ze sie dowiedzialam co moze mi byc i chyba zaczelam zdawac sobie z tego sprawe.. dodatkowo choruje juz od jakiegos czasu na chorobe hashimoto, caly czas biorac leki i odwiedzajac endokrynologa. jednoczesnie pani gin. nie okreslila czy ma to byc usg dopochwowe i nic nie wyjasnila tylko odeslala do domu. wiec nie wiem czego mam sie spodziewac nawet. czy choroba hashimoto moze dawac jakies wskazania na endometrioze i czy moge byc na nia szczegolnie narazona..? i czy usg jakie pani ginekolog miala na mysli to usg dopochwowe tylko nie radzila mnie powiadomic..?!? z gory dziekuje i pozdrawiam
Na razie nie wiadomo czy to endometrioza, może się to okazać zwykła torbielka, którą można farmakologicznie wyleczyć. Zresztą te mniejsze torbiele endometrialne również można leczyć farmakologicznie. Jeśli bardzo boli Cię brzuch to bierz sobie nospę i coś przeciwbólowego. Zwykłe usg może wystarczyć, ale wiadomo, że dopochwowe jest dokładniejsze. Więc przygotuj się psychicznie że może to być usg dopochwowe. Ale spokojnie to nie boli, nie bój się. A może wybrałabyś się prywatnie do ginekologa, który od ręki zrobi Ci usg? Wizyta w mniejszych miastach to koszt 70zł.
biore nospe albo tez inne leki przeciwbolowe ale nie pomagaja niestety..;/ poniewaz mam bardzo bolesne miesiaczki i ten bol jajnika ostatnio mi sie nasilil wiec staram sie chociazby brac ta nospe po prostu.. co do usg czytalam na internecie na ten temat, nawet wypowiedzi kobiet na forach i wiem na czym to polega i ze raczej nie powinno bolec wiec nie mam obaw. wazne zeby okazalo sie ze to nic groznego.. ale czekac miesiac to troszke dlugo i dlatego moze mam obawy..;/ bo to jest jednak pewna niepewnosc. ale przyjaciele mnie wspieraja wiec mam nadzieje ze bedzie dobrze. gdyby pani ginekolog nie dawala odpowiedzi na moje pytania itp.. to wybiore sie do innego lekarza zeby po prostu sie upewnic. ale staram sie byc dobrej mysli.
No i masz bardzo dobre podejście, nie martw się na zapas. A nospa forte też Ci nie pomaga? Lekarz rodzinny może Ci przepisać jakieś mocniejsze leki przeciwbólowe, bo te torbiele potrafią nieźle dać w kość, też właśnie jeden mi doskwiera. Będzie dobrze! Pozdrawiam!