Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹AlergologAlergologia – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób o podłożu alergicznym takimi jak alergiczne zapalenie spojówek, nieżyt nosa, atopowe zapalenie skóry (AZS) i inne choroby atopowe. Zajmuje się również alergią pokarmową a także diagnozowaniem chorób poprzez badania diagnostyczne takie jak testy skórne, ekspozycyjne, badania serologiczne i spirometryczne.
Regulamin działu
Lekarz alergolog zajmuje się leczeniem alergii, wysypki oraz astmy mających podłoże alergiczne. Często odwiedzasz jego gabinet? Jeżeli odpowiedź na to pytanie jest twierdząca, z pewnością trafiłeś we właściwe miejsce. W tym dziale znajdziesz porady oraz informacje odnośnie metod diagnozy oraz leczenia chorób alergicznych, które mogą objawiać się zapaleniem spojówek, nieżytem nosa czy też atopowym zapaleniem skóry (AZS). A może zauważyłeś niepokojące sygnały, które wysyła do ciebie twój organizm? Zastanawiasz się czy to właśnie alergia? Przedstaw swoją sytuację innym użytkownikom forum, być może właśnie tą drogą uzyskasz pomoc. Także w tym miejscu dowiesz się czegoś więcej na temat testów skórnych. Czy są one bezwzględnie skuteczne? Kiedy lepszą metodą diagnostyczną mogą okazać się testy z krwi? Na czym polega badanie IgE całkowite? Poszukujesz odpowiedzi na te i inne pytania? Odwiedź dział „Alergolog” i opisz swoje wątpliwości. Zapytaj o sposoby leczenia twojej alergii.
Na egzeme cierpie od roku. Wszystko zaczelo sie od pracy na rzezni swinskiej. Swedziala i piekla mnie skora, mialem bable na dloniach i cale byly czerwone skora byla sucha i popekana na calym ciele byly krosty male, duze , pojedyncze i calymi rodzinami. Na dlonie i stopy polecam masc crotamiton farmapol to masc na swierzb i swedzenie bardzo dobrze dziala w pare dni wyleczy poniewaz jest tlusty i eliminuje swedzenie wiec po kilku godzinach zapominamy o rekach. Reszte ciala prawie wyleczylem bedicortem g (szkoda ze tak male tubki sa tak drogie) . Piszecie takze ze macie problemy ze skora po uzyciu mydla i plynu do naczyn tez tak mialem proponuje rekawice gumowe z wkladem bawelnianym a mydla sa takie specjalne w aptekach . Takie mydlo ktore nie zawiera mydla nazywa sie to kostka myjaca. Z rekami nie mam juz problemow po crotamitonie i rekawicach. Chcialbym sie jeszcze dowiedziec co spowodowalo ta alergie ponoc sa to konserwanty do miesa uzywane na rzezni tylko niwiem czym to pryskaja.
wyleczylam sie z egzemy leczylam sie u lekarzy przez 8 lat i nikt mi nie pomogl az sama sobie pomoglam przedewszystkim tylko mozna myc sie mydlem szarym albo w sprzedazy jest teraz mydlo szare z dodatkiem lnu bardzo dobre do tego koniecznie nivea sos -nutri sensitive przeznaczony dla alergikow sa 2 rodzaje mi pomoglz dodatkiem cynku z pantenolem z oliwa z oliwek do tego bardzo wazne jest uzupelnienie lipidow w organizmie czyli tluszczow trzeba jesc maslo proponuje kuracje witaminowa przez ok 3 miesiecy oraz priobiotyki tez ok 3 miesiecy proponuje pic olej z siemienia lnianego albo po prostu zjesc lyzke siemienia lnianego ale nie odtluszczonego najlepiejnie kupywac zmielonego tylko samemu sobie zmielic tyle ile potrzeba na dany dziejalbo cale ziarna zjadac od 6 miesiecy juz nie choruje mialam bardzo ciezka egzeme na calych dloniach pelno pecherzy ropniakow rece pekaly az do krwi mi sie udalo wyleczylam sie sama ale uwaga zucilam wszystkie leki od lekarzy gdyz uzywalam je za dlugo a i tak juz przestaly pomagac i wyniszczyly skore zadne leki nie pomogly radze odrzucic wszystkie leki i wyporbowac moj sposob ktory pozwolil mi juz spokojnie spac
witam ja też chorowałam na egzemę prawie przez 7 lat był to dla mnie dość uciążliwy okres czasu nie pomagały ani drogie maści ani żadne tabletki dłonie miałam coraz bardziej wrażliwe na wszystko po prostu wszystko mi szkodziło. W końcu pomyślałam o leczeniu ziołami, wybrałam się do BONIFRATRÓW są w Krakowie na pewno, ja byłam u Nich w Zakopanem dostałam od razu cała torbę ziół i 2 maści do stosowania na przemian to było 3 lata temu w maju od tamtego czasu ODPUKAĆ ani śladu ale oczywiście muszę cały czas uważać unikam detergentów szerokim łukiem albo ubieram rękawiczki na dłonie. Naprawdę te zioła BONIFRATRÓW mnie wyleczyły choć kiedy leczy się ziołami trzeba być bardzo cierpliwym to jest to powolne leczenie ale naprawdę EFEKTOWNE ! polecam tym którzy już nie wiedzą co robić. BONIFRATRZY przy zakonie prowadzą aptekę ale tam po przybyciu można umówić się na wizytę z ojcem lekarzem, można dokonać dobrowolnej ofiary do skarbonki ale się nie musi. Ja osobiście jestem im bardzo wdzięczna i polecam ich tym wszystkim którzy nie mogą wyleczyć się z tej uciążliwej choroby. pozdrawiam. gdyby ktoś miał jakieś pytania to podam nr gg 4564046
Witam egzeme rąk mam od roku,początki były traszne popękane rany,teraz praktycznie znikła ale zały czas unikam detergentów.Jak myślicie decydując sie na zawód fryzjera dobrze robie? w sumie mycie głowy i suszenie to ok gorzej z farbami no ale to mozna robic w rękawiczkach...chyba.Prosze o porade.
Witam egzeme rąk mam od roku,początki były traszne popękane rany,teraz praktycznie znikła ale zały czas unikam detergentów.Jak myślicie decydując sie na zawód fryzjera dobrze robie? w sumie mycie głowy i suszenie to ok gorzej z farbami no ale to mozna robic w rękawiczkach...chyba.Prosze o porade.
Ja jestem alergikiem wziewnym, mąż skórnym - właśnie egzema. Polecam ci rękawiczki "dermasilk" jest to odzież dermatologiczna, produkt medyczny zrobiony pod kątem egzemy skórnej, wysypki, wysięków, łuszczycy. Poczytaj na stronach derosilku albo na sklepalergika.pl Rękawiczki można nosić same na wierzchu - one są białe i mają normalny wygląd -są cienkie więc wydaje mi się że do pracy kucharza idealne.
Witam. Na egzemę choruję od 5 lat. Przez 4 lata nie miałam o tym świadomości, ponieważ żaden lekarz nie mógł mi jej zdiagnozować. Dopiero ok. mies. temu dowiedziałam się o niej. Dostałam alergiczne tabletki "Claritine" dost. bez recepty i maść sterydową "Advantan". Po ok. tyg. zaczerwienienie zaczęło ustępować, rany się goiły, byłam szczęśliwa. Jednak niedawno rany pojawiły się na nowo, pęcherze zaczęły zasychać, strupy się robią. Co mam zrobić w tym kierunku?
czesc mam egzeme od 6 lat stosowalem juz prawie wszystko mieszkam w szwecji tutejszy lekarz przepisal mi krem o nazwie Betnovat 0.1% do tego pare wizyt na solarium i egzema niedaje sobie rady to moj sposob na egzeme
JA MAM REWELACYJNĄ METODĘ NA EGZEMĘ I POLECAM JEJ STOSOWANIE WSZYSTKIM BORYKAJACYM SIĘ Z TYM PROBLEMEM! wYSTARCZY stosować 3 razy dziennie sok ze świeżych liści żyworódki pierzastej, a efekty są widoczne już w ciągu 3 dni(wcześniej wynik nieosiągalny) pozdrawiam:)
Też mam wyprysk kontaktowy na detergenty, może nie wygląda jeszcze to tak zle jak u niektórych z Was, ale chciałem zapytać o taką dziwną reakcje skóry.
Dosyć często nagle robią się czerwone plamy między palcami na dłoniach ( nie krostki ) i w tych miejscach jest tak dziwnie ciepło. Najczęściej to pojawia się u mnie wieczorami, nie wiem, może przez to że trzymam palce złończone też. To wygląda okropnie. W pracy mnie to krępuje. Czy ktoś mógłby coś o tym powiedzieć?
witam. rowniez cierpie na egzeme, mokra, strasznie peka mi skora na dloniach, robia sie bolace pecherze. Nie moglam sobie dac z tym rady az do teraz, kiedy to mam zdrowe, gladkie i piekne rece jak nigdy dotad!! dermatolog niewiele mi pomogl, masc lorinden c troche goiła rany na krotki czas, tabletki ecorton powodowaly silne zawroty glowy i zle samopoczucie! Udalo mi sie to wyleczyc tak( pisze to wszytko po to, aby pomoc tym ktorzy cierpia, gdyz sama znam ten bol, wstyd przed innymi, niemoznosc znalezienia pracy) - kupilam suszony nagietek i suszony skrzyp polny i robilam z tego oklady - nastepnie biore leki Oeparol, tabletki z wiesiolka dwuletniego - kupilam mydlo z EFEKTYWNYMI MIKROORGANIZMAMI i z MELASĄ przez internet, znajac skuteczne jego dzialanie od kolezanki i sie nie zawiodlam gdyz najwiecej zawdzieczam jemu tak naprawde!! wszystko na ten temat znalazlam w ksiazce "WITAMINY TAK CZY NIE" Edyty Uberhuber