Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹NeurologNeurologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu nerwowego w szczególności chorobami naczyniowymi (wylewy, udary), zapaleniami opon mózgowo-rdzeniowych, guzami mózgu (glejaki, oponiaki), epilepsją chorobami wieku podeszłego jak choroba Parkinsona i Alzheimera a także chorobami rdzenia kręgowego. Zajmuje się również leczeniem przewlekłych bólów (głowy, mięsni, narządów) oraz problemami ze snem.
Regulamin działu
W tym dziale forum medycznego zapraszamy do dyskusji na tematy związane z chorobami układu nerwowego. Toczące się tu rozmowy mogą pomóc nie tylko samym pacjentom poradni neurologicznej, ale także ich rodzinom. Wymień się swoim doświadczeniem w zakresie leczenia chorób naczyniowych oraz stosowanych przez Ciebie i Twoich lekarzy prowadzących metod powracania do zdrowia po przebytym udarze bądź wylewie. Szukasz informacji o zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych? A może chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat guzów mózgu (glejaków, oponiaków)? Jeżeli tak właśnie jest, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Sprawdź jak radzić sobie z przewlekłym bólem głowy, czy mięśni oraz zaburzeniami snu. Znaczny odsetek rozmów poodejmowanych na forum dotyczy kwestii chorób wieku podeszłego – Parkinsona, Alzheimera. Skorzystaj z okazji i przyłącz się do dyskusji, poszukaj odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości dotyczące spraw neurologicznych.
Witam. Proszę o pomoc/poradę. Nie wiem, co mam zrobić:( Mam 18 lat. Od dwóch miesięcy przyjmuję lek "Aknenormin" zawierający izotretinoinę (lek na trądzik). W ulotce nie było nic na temat zakazu spożywania alkoholu. W sylwestra sporo wypiłem. Wczorajszy cały dzień i dzisiaj bardzo dziwnie się czuję. Jakby coś było nie tak z moją świadomością. Normalnie rozumiem, kiedy z kimś rozmawiam i kontroluję to, co robię. Ale coś jest nie tak, sam nie wiem co. Mam wrażenie że nie do końca panuję nad myślami, straciłem poczucie czasu. Wydaje mi się, jakby od sylwestra minęło 15 minut. Mam chwilowe zaniki pamięci(np. idę do kuchni po kanapkę i zapominam po co przyszedłem). Czy to możliwe, że przez to, że wątroba jest obciążona lekiem, mój organizm jeszcze nie poradził sobie z alkoholem, czy to jednak może być interakcja/ skutek uboczny leku? Co powinienem zrobić? Czy nadal brać lek, zgłosić się do lekarza?
Raczej są to skutki uboczne działania leku,w badaniach nie potwierdzono interakcji z alkoholem.Inna sprawa zależy jakiego pochodzenia był alkohol,przedawkowanie alkoholu też może dawać takie objawy( nawet kupując w sklepie alkohol nie wie się co kupuje)Wskazane wykonać badanie krwi w kierunku wątroby(ALT,AST,Bilirubina całkowita)
Dimedicus, dziękuję za odpowiedź. Byłem dziś u dermatologa. Dostałem skierowanie na badanie krwi. Dermatolog twierdzi, że to skutki uboczne i że po odstawieniu leku powinny same przejść, więc nie skierowała mnie do psychiatry. Mam jeszcze jedno pytanie, jak długo po odstawieniu leku można czekać, aż zaburzenia ustąpią? Tabletek nie biorę od wczoraj, wydaje mi się, że jest odrobinę lepiej, ale ciągle się dziwnie czuje i niepokoje. Pozdrawiam.