Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu, tj. od 3-4 miesięcy odczuwam dziwny smak w ustach. Początkowo myślałam, że psuje mi się ząb, więc skorzystałam z usług stomatologa. (Na wizyty kontrolne chodzę co najmniej raz na pół roku). Do stomatologa poszłam zaraz jak pojawił się problem. Przedstawiłam go w ten sposób, że mam takie wrażenie jakby z zęba albo z dziąseł wydobywało się coś o metalicznym, pieprzowym smaku. Ząb został sprawdzony. Okazało się, że przy tym zębie jest odsłonięta szyjka.Poza tym, Pani doktor znalazła jakąś niewielką dziurkę, którą zalepiła. Poleciła mi, że jeśli nadal będzie problem występował, to najlepiej jak zrobię zdjęcie tego zęba. Poza tym miałam płukać sobie jamę ustną wyciągiem z szałwii i stosować Sachol- żel miejscowo na dziąsło. Przez 3 tygodnie stosowałam szałwię, sachol, ale bez skutku. Zrobiłam zdjęcie zęba. Moja Pani doktor była na urlopie, więc poszłam z problemem do innego lekarza stomatologa. Pokazałam zdjęcie,przedstawiłam swój problem. Ze zdjęcia wynika, że z zębem wszystko jest w porządku. (ząb nie boli). Po obejrzeniu zęba i dziąseł lekarz stwierdził, że nic nie widzi, że według niego nic się tu nie dzieje. Ja jednak nadal pozostałam z problemem. Nie chcę być potraktowana po raz kolejny jak osoba, która coś sobie wymyśla. Nie należę do hipochondryków, a więc postanowiłam na własną rękę solidnie zając się swoim zdrowiem. Mam wrażenie, że objawy się nasilają. ten metaliczny smak w ustach umiejscowiony przy jednym zębie rozchodzi się na większy obszar - to jest na język, policzki. Mam wrażenie, że tracę smak. Ciągle czuję smak pieprzowy. Aby tego nie czuć, podjadam częściej niż to robiłam przed tym problemem- nie dlatego, że chce mi się jeść, tylko po to , by zmienić smak, który utrudnia mi życie. Poza tym temu wszystkiemu towarzyszy uczucie suchości błony śluzowej jamy ustnej.
rozważam kilka przyczyn:
1. amalgamat? - mam trochę plomb wykonanych z tego materiału. Na internecie dowiedziałam się, że jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. czy powinnam je teraz wszystkie powymieniać? czy nie osłabię w ten sposób zębów?
2. Zespół pieczenia jamy ustnej -BMS ? - objawy bardzo pasują. Pojawiają się bezpośrednio po przebudzeniu, stopniowo
narastają, osiągając największe natężenie po południu, brak objawów w nocy;
a wobec tego od czego zacząć?
- wykonanie badań laboratoryjnych (morfologia, glikemia, posiew z jamy ustnej- hodowla grzybów, określenie poziomu witamin
B1, B2, B6 i B12, kwasu foliowego i żelaza w surowicy)?
- uzupełnienie protetyczne (Ząb, który opisywałam jest na samym końcu- ząb trzonowy, a przed tym zębem nie mam jednego
zęba. Nie wstawiałam, bo prawdę mówiąc, nie rzucało się to w oczy. rozważam jednak, czy ta przestrzeń nie wypełniona może
mieć jakiś wpływ)?
Proszę o odpowiedz.