Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹OkulistaOkulistyka –dziedzina medycyny, zajmująca się chorobami narządu wzroku, w szczególności leczeniem stanów zapalnych ściany gałki ocznej, zeza, jaskry, zaćmy oraz diagnozowaniem i korygowaniem wad wzroku.
Regulamin działu
Potrzebujesz porady na temat Twojego wzroku? Szukasz wiadomości dotyczących posiadanej przez Ciebie wady? Wejdź na forum do działu „Okulista”. Napisz na czym polega Twój problem i poczekaj na odpowiedź innych użytkowników forum. Warto również dołączyć się do bieżących dyskusji toczących się wokół: zaćmy, zeza, jaskry czy stanów zapalnych gałki ocznej. Już teraz dowiedz się czegoś więcej o wadzie, którą posiadasz Ty lub Twoi bliscy. Być może właśnie tutaj poznasz zagadnienia dotyczące laserowej korekcji wady wzroku – jakie są przeciwwskazania do jej wykonania, a komu jest ona zalecana. Chciałbyś pozyskać informacje od osób, które zdecydowały się na ten zabieg – poznać ich wrażenia i odczucia?Znajdziesz ich na tym forum. Warto dowiedzieć się również czegoś więcej na temat operacji zaćmy. Na forum sprawdzisz jak przegotować się do tego zabiegu, czego możesz się po nim spodziewać i z jakim ryzykiem się on wiąże. Skorzystaj z okazji i porozmawiaj na te i inne tematy związane z okulistyką.
Witam. Mam dosc dziwny problem a mianowicie od kilku dni mam dziwne uczucie w lewym oku,a dokladniej pod powieka. Nie wiem co to jest, bardzo mnie to drazni. Dotykajac nie wyczuwam zadnego zgrubienia, ani zadnej innej zmiany w strukturze oka. Po prostu tak jakby cos pod ta powieka siedzialo i mnie smyralo. Najczesciej wlasnie robi mi sie to gdy mrugam. Gdy cos robie nie przeszkadza mi to ,lecz jesli np siedze na lekcji i sie nudze to od razu zaczyna mnie draznic ten "bol". Nie wiem czy to jest cos powaznego czy cos mi wpadlo do oka, choc w to watpie bo boli mnie juz od kilku dni. Dodam, ze nigdy nie zdazylo mi sie zeby oko bolalo mnie dluzej niz dzien. Wczesniej czytalem ksiazke majac zamkniete lewe oko przez jakies 2 godziny, nie wiem czy to moze od tego. Mam takie przypuszczenia, ze to smyranie moze byc spowodowane podraznieniem okolic oka przez to ze wiele razy zdaza mi sie dotykac oko w celu "zbadania" go i moze to tylko jakies podraznienie. Moze ktos z was mial taki przypadek, mam nadzieje ze ktos mi odpisze co to moze byc, bo bardzo sie niepokoje. Jak wczesniej pisalem to nie bol oka tylko takie dziwne uczucie typu "smyranie", ale przyczyna nie jest raczej cos co mi wpadlo do oka, bo mam to juz kilka dni. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
Prosze o pomoc. Bol nadal nie ustepuje, przyczyna na pewno nie jest cos co by moglo wpasc do oka, zauwazylem ze gdy zamykam oczy idac spac ta bolaca powieka jest jakby ociezala, jakby spuchnieta, ale spuchnieta nie jest. Moze to jakis uszkodony nerw, czy to przejdzie. Nie wiem co to moze byc, czy to cos powaznego.
A czemu nie pojdziesz do okulisty? Powinienes, jesli czujesz ze cos tam siedzi i jesli boli. Byc moze jakies cialo obce wbilo sie pod powieke. Jesli tak sam nic nie poradzisz, potrzebny lekarz.