Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹DermatologDermatologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami skóry, włosów i paznokci oraz chorobami w wyniku których dochodzi to zmian w obrębie tych narządów oraz części ciała w szczególności takich jak łuszczyca, łupież, łysienie, bielactwo.
Regulamin działu
Dział „Dermatolog” zajmuje się problemami związanymi z chorobami skóry oraz dolegliwościami zdrowotnymi włosów i paznokci. Zachęcamy do jego odwiedzin nie tylko pacjentów poradni dermatologicznych, ale także kosmetologów i lekarzy tej specjalności. Tutaj wymienisz się swoją wiedzą i doświadczeniem w zakresie leczenia łuszczycy, choroby na którą cierpi około 4 procent populacji. W tym miejscu przekonasz się, że nie jesteś z tym problemem sam. Dowiedz się jak przebiega profilaktyka tego schorzenia skóry, jak łagodzić jego objawy – sprawdź co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Podejmij dyskusje także na inne, równie ważne tematy związane z dolegliwościami natury dermatologicznej. Jeżeli szukasz skutecznego leku na łupież, poproś o pomoc na forum. Dowiedz się jak radzą sobie z nim inni. Niewykluczone, iż pozyskane tą drogą informację pomogą ci pozbyć się tej uciążliwej dolegliwości skórnej raz na zawsze. Masz problemy z łysieniem? Chciałbyś zahamować ten proces? Być może właśnie tutaj znajdziesz coś co cię zainteresuje.
Od paru dni mam bardzo dziwne ślady na kolanie, lewej rence, i koło ust. Następne ślady powstaja po przez przejechanie ręka po skórze i są narazie bardzo małe. Przyznaje że te większe ślady to moja wina w jakimś stopniu bo mnie coś ugryzło i podrapałam to ale nigdy mi się cos takiego nie stało z podrapaniem!.
Ślady na kolanie
na zdj. ślady tak się błyszczą ponieważ smaruje je maścią " Cutivate" (teoretycznie wypisywana na recepte ale mam ja od siostry)
To mi wygląda na miejsca po alergii lub po pogryzieniu przez owady. Ta maść którą stosujesz zawiera sterydy więc długo jej nie używaj . Napisz bliżej - w jakich okolicznościach mogły powstać, byłaś w lesie itp. ?
alergii teoretycznie nie mam żadnej. mieszkam na wsi więc tu dużo różnych dziwnych owadów lata. A to akurat mi wyskoczyło po zabawie... Ja jak śpie mam motywy rozdrapania bo np komar mnie ugryzł. Ale w życiu niemiałam takich śladów. I pjawiają sie następne już same od siebie. I zaczynam się bać o blizny w szczegulności na twarzy. dojrzewane przechodze nie drastycznie praktycznie bez żadnych syfów itd. I bardzo bym niechciała mieć blizn po tym. Zawsze z mojim zdrowiem było wszystko ok ale teraz zaczynają się robić schody:-(. Co do maści wiem że moge ją stosować do tygodnia czasu nie dużej.
W zyciu nie widzialam takich sladow po ukaszeniu i to z pewnoscia nie jest zadrapanie. Po pierwsze: co Cie moglo pogryzc? Po drugie: dlaczego stosujesz masc wydawana tylko na recepte, ktora nie byla przeznaczona dla Ciebie? Piotrosiama napisala, ze jest to masc, w ktorej sklad wchodza sterydy. Wiele ludzi jest uczulonych na sterydy. Dla mnie to wyglada na uczulenie na te wlasnie masc. Przestan jej uzywac i jak najszybciej do dermatologa. Pij duzo wapnia, to powinno pomoc. Pozdrawiam.
Po tej maści to troche lepiej już wygląda. Mogły mnie pogrysć tzw końskie muchy.tak nazywaja te owady... jak nie stosowałam tej maści to miałam to całe zaropiałe...
Wiesz co, nie wiem jak wyglada ukaszenie konskiej muchy. Slyszalam tylko, ze jest bolesne. Ale u ciebie jest wiecej niz jedno ukaszenie, a przeciez konskie muchy nie lataja w stadach. Moze to po prostu komar? Ludzie bywaja uczuleni na ukaszenia komara. Jezeli zauwazysz nowe slady, to jednak polecam wizyte u dermatologa.
Muchy czy nie muchy nawet końskie - to paskudztwo a jak sama piszesz w nocy drapiesz te miejsca swędzące i tylko rozlewają się te zmiany. Przypuszczam nadal że to ślady po ukąszeniach. Może masz w domu musujące tabletki calcium ? Możesz zastosować 3 x dziennie po 1 tabl. chociaż na początku radziłabym od razu 2. Jeśli w ciągu 2 dni nic się nie zmieni to pozostaje wizyta u dermatologa - bo nie ładnie to wygląda. Pozdrawiam
... nie mam pojęcia co to jest ani skąd się wzięło ale to zapewne nadwrażliwość bądź uczulenie na jakiś składnik owadziego jadu no nie wiem nie jestem specjalistką w tej dziedzinie ale za to znam coś co pozwoli Ci się trwale tego pozbyć. To KOLAGEN NATURALNY! Kolagen stanowi 30% masy białka ludzkiego i jest odpowiedzialny za wiele wspaniałych czynności. Prawie identyczny jest kolagen rybi, który pobudza naszą tkankę łączną do regeneracji a wiec jest to dla Ciebie najskuteczniejsze wyście ponieważ ma on właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowo,przyspiesza gojenie, nawilża skórę, pielęgnuje skórę alergiczną i trądzikową, doskonale likwiduje ukąszenia, użądlenia owadów... itd itd można by mówić o kolagenie naturalnym bez przerwy...