Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹OnkologOnkologia – dziedzina medycyny zajmująca się profilaktyką, diagnostyką oraz leczeniem chorób nowotworowych. W zależności od rodzaju nowotworu, jego usytuowania, stopnia zaawansowania współczesna onkologia leczy za pomocą farmakologii, radioterapii i chirurgii onkologicznej.
Regulamin działu
Niniejszy dział forum skierowany jest do chorych, którzy leczą się w poradniach onkologicznych, a także ich rodzin. Mile widziane są wszystkie osoby zainteresowane tą tematyką. Dzieląc się doświadczeniem z innymi, biorąc aktywny udział w toczących się dyskusjach, uzyskasz pomoc i wsparcie. Znajdziesz tu wskazówki dotyczące interpretacji wyników badań i diagnoz chorób nowotworowych. Możesz przyłączyć się do rozmowy na tematy związane z onkologią oraz leczeniem nowotworów. Czy istnieją skuteczne metody zapobiegania chorobom nowotworowym? Jak wygląda w tym przypadku profilaktyka? Skonsultuj się z użytkownikami forum, zadawaj pytania i szukaj odpowiedzi. Jak przygotować się do chemioterapii, radioterapii oraz zabiegu onkologicznego? Czym te metody zwalczania komórek rakowych różnią się między sobą? Jakie są wskazania do ich stosowania? Jeżeli chciałbyś poznać odpowiedzi na te i inne pytania odwiedź dział „Onkolog” i skonsultuj się z osobami, które posiadają w tym zakresie niezbędną wiedzę.
Dieta mysle, ze jak najbardziej lekkostrawna i bogata w witaminy, czyli Piotrosiama ma racje. Mysle, ze potrawy parowane i kuchnia chinska, byly by dobrym rozwiazaniem. Ale najlepiej spytaj lekarza. Pozdrawiam.
...no i jesteśmy znowu po szeregu badań-Pani ordynator stwierdziła w trudnej dla mnie rozmowie, że rokowania są dobre (ufff) ale lekarz stwierdził leczenie skojarzone radioterapia i chemioterpia 7 tygodni. Tu się pojawił problem. Niestety mama się trochę podłamała, że włosy wypadną itd... Tak się zastanawiam i może sobie tłumaczę , ale czy to nie jest tak , że przy tego rodzaju leczenia chemię nie podaję się w jakiś ''końskich'' dawkach??? Na czym polega takie leczenie? Jak to zinterpretować? Niestety zabrakło mi odwagi , aby zapytać lekarza czy to jest jakiegoś rodzaju ''podwójne uderzenie'' czy lekka chemia i radioterapia... Bo wizycie u Pani profesor mama wyszła z pozytywnym nastawieniem, ale gdy usłyszała ''chemia'' ....niestety się podłamała. Sam już nie wiem co o tym wszystkim myśleć...
Wiesz ja byłam poddana brachyterapii tj. jedna z technik radioterapii polegająca na bezpośrednim napromieniowaniu "chorego" miejsca. Jeździłam do Centrum Onkologii raz w tygodniu na tę terapię a sesja trwała 5 min. i tak przez 4 tygodnie. Nic się nie odczuwa, żadnego dyskomfortu. Niewiele wiem o chemioterapii - wiem tylko że chemię podają bądź w zastrzyku bądź w kroplówce. A jakie są reakcje pacjenta - różne. Jedna moja znajoma oprócz samego stresu wywołanego przechodzoną chorobą nie skarżyła się na nic i nawet nie straciła włosów. Inna z kolei niezbyt miło to wspomina. Powiem Ci z mojego doświadczenia - bardzo ważne jest na jakiego lekarza się trafi, mnie pani doktor wszystko dokładnie i przystępnie wytłumaczyła. Powinieneś sam porozmawiać z lekarzem i mocno wspierać mamę. Pozdrawiam serdecznie i odzywaj się.
Witam-dziś mama po pierwszej chemii jeszcze kilka godzin po czuła się w miarę dobrze dziś miała tez radioterapię...ale jest wieczór telefon ma wyłączony domyślam się że cierpi po chemii. Zastanawiam się jak długo to potrwa takie samopoczucie? Znam mamę i wiem, że jak pojedzie na następną chemią za trzy tygodnie to bedzie psychicznie wykończona...Pierwszą chemię miała silną myślę że następna będzie lżejsza i zniesie to lepiej. Jedyne pocieszenie to że to jej pomoże... Niestety sam się męczę strasznie gdy tak patrzę na nią ... Jestem młody a włosów siwych w ciągu ostatnich miesięcy mi przybyło , że ręce opadają.Pozdrawiam
Witam Kruku ! Ja wprawdzie chemii nie miałam, ale wiem od koleżanek że przez 2-3 dni po - kiepsko się czuły ale to też jest względne. Taka jest tego cena. Musisz być dobrej myśli i podtrzymywać mamę na duchu. Pozdrawiam serdecznie i głowa do góry.