Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GastrologGastrologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu pokarmowego, w szczególności żołądka, wątroby i trzustki, a także przełyku i dróg żółciowych takimi jak wrzody żołądka, choroba refluksowa przełyku, zespół jelita drażliwego, kamica pęcherzyka żółciowego, zapaleń wątroby i trzustki oraz nowotworów w obrębie jamy brzusznej.
Regulamin działu
W dziale „Gastrolog” znajdziesz porady i informacje na temat czynności układu pokarmowego oraz chorób związanych z zaburzeniem jego funkcjonowania. To tu dotrzesz do opinii innych osób na temat sposobu diagnozy oraz późniejszego leczenia dolegliwości pojawiających się w obrębie: przełyku, żołądka, jelit, odbytu, dróg żółciowych czy też wątroby i trzustki. Jeżeli szukasz porad na temat takich schorzeń jak: zespół jelita drażliwego, choroby refluksowej przełyku czy też zapalenia trzustki oraz wątroby, wejdź do tego działu. Ciekawych informacji na temat wrzodów żołądka – choroby na którą cierpi coraz większy odsetek naszego społeczeństwa – dostarczy Ci aktywny udział w dyskusjach podejmowanych przez użytkowników tego forum medycznego. Warto już dziś skorzystać z okazji i przedstawić swoje doświadczenie w obszarze nowotworów w obrębie jamy brzusznej. Dowiedz się czegoś więcej na temat schorzenia gastrologicznego, na które cierpisz Ty lub Twoi bliscy. Spróbuj sobie pomóc.
Witam.Mam 28 lat.Mój problem polega na tym że około 4 lat temu bolał mnie brzuch,po gastroskopi okazało się że mam wrzody i bakterie odpowiedzialne za nie.I tu właśnie zaczyna się męka,od tamtego czasu co jakis czas zaczyna mnie bardziej i bardziej bolec,nie wiem jak to nazwać ale tak jakbym jakieś stadia przechodził.Miałem robione już 5 gastroskopi.Ost 2 nie wykazały już wrzodów tylko zapalenie żołądka na co lekarz dał mi jakieś osłonowe .Dodam że za każdą gastroskopią dostawałem antybiotyki,jakieś osłonowe i praktycznie nigdy nie pomagało,męcze się z tym do dzisiaj tylko że za kazdym razem dochodzą inne rzeczy.Teraz boli mnie już też w dolnej częsci brzucha,ogólnie to jakby cała jama brzuszna mnie bolała.Do tego bolą mnie kolana(bardzo często jak siedzę i wstane to wtedy najbardziej czuje),od jakiegos czasu boli mnie kręgosłup w dolnej czesci jak i w górnej,czasami w różnych miejscach konczyn chwilowy mocny ból który praktycznie od razu przestaje,szybkie meczenie się miesni,częste uczucie palenia w twarz,czasmi drobna wysypka(na plecach ciągle od tego momętu krosty)wczesniej nie miałem,w gardle uczucie jakby cos mi stało w przełyku,czeste oddawanie moczu,po prostu tego jest mnustwo.Kiedy ide do rodzinnego lekarza to chyba nie traktuje mnie poważnie i mysli że udaje a ja czuje ze z miesiaca na miesiac jest coraz gorzej i że jak tak dalej bedzie to nie wiem co sie stanie.prosze o jakies wskazówki .dodam że morfologia wychodzi b.dobra,robiłem na lamblie,usg b.dobre,przeswietlenie kregosłupa w normie,po prostu badania podstawowe ok,a robiłem je we własnym zakresie i nie wiem czego się czepic.doktor mówi że to od nerwów i od mojego wrazliwego zoładka.Ale ja wiem ze to nie to ale nigdzie nie moge znalesc pomocy nawet najblizsi mówią ze przesadzam,ale oni nie wiedza jak się czasem czuje.zapomniałem dodac ze czasem po jedzeniu staje sie strasznie słaby i jakbym dostał jakis narkotyk staje sie senny,i mam uczucie jakby gorączki.
zapomniałem dodac że ostatnio doszło do tego że mam problemy z wypróżnianiem,snem,rano jak wstaje to jakbym nie czół całej jamy brzusznej (taki delikatny ból ale praktycznie wszedzie),uczucie kłucia ,wzdety zoładek,ale jakby ie od gazów tylko czegos innego,jak zjem więcej uczucie ze cięzko oddychac.