Witam serdecznie, od dluzszego czasu zmagam się z wysypką na nogach i wewnętrzenj stronie przedramienia. (ostatnio tez przeniosla sie na zewnetrzna stronę dloni i w mniejszym stopniu na podbrzusze). Bylam u kilku lekarzy dermatologow poleconych mi przez znajomych, wiec nie przypadkowych. Niestety. Jedna pani dr nie dostrzegła zadnych objawów ktore nadawałby sie do leczenia, kolejny pan dr, profesor stwierdzil ze to uczulenie (najprawdopodniej) na Neutrogene (balsam) i przepisał sterydy - Encorton. dziwne to dla mnie bylo, bo postawił diagnoze toksyczno alergiczne zapalenie skory nie badajac nawet na ktorą z toksyn mam alergię przepisał sterydy. Stwierdziłam ze pan dr wie co robi i ze na pewno bedzie dobrze. Faktycznie, wysypka po tygodniu zniknęła, objawy swędzenia i pieczenia ustąpiły. Niestety przy pozniejszym zmniejszaniu dawki sterydów problem znów powrócił. Juz nie z takim nasileniem, ale jednak - obecnie wygląda to tak jak na załączonych zdjęciach. rownież swędzi i piecze.
Za radą ostatniego pana dr zakupiłam płyn do mycia oraz balsam do ciała Eucerin. Ale to tez nie pomaga, niestety. W koncu przerzuciłam się sama na kosmetyki dla dzieci - alergików. Uzywam ich od dwoch dni, wiec tak na prawde niewiele mogę powiedziec, raczej mi nie szkodzą, skóra faktycznie jest mniej sucha.
Zaczne od tego ze od jakichs 3 lat mam bardzo wysuszoną skórę na nogach . Zaden lekarz nie potrafił mi powiedzieć dlaczego. Ja skojarzyłam sobie to ze zmianą tabletek antykoncepcyjnych, w ulotce przeczytałam , ze faktycznie skutkiem ubocznym może byc swędzenie skóry nóg (skora była bardzo sucha i wrecz się "sypała" przy lekkim podrapaniu w dodatku powodowało to neisamowite swędzenie, potrafiłam się podrapać do krwi). pani dr ginekolog zleciła powtorzyc proby watrobowe. wynik wyszedł dobry, wiec stwierdziła ze to nei od tabletek. dermatolog uświadczył mnie w przekonaniu ze faktycznie suchość skóry i jej swędzenie (wtedy nie miałam wysypki) mogą być spowodowane tabletkami które zawierają drospirenon odpowiedzialny za niezatrzymywanie wody w organizmie . skóre należy nawilżać. no więc nawilzałam dosc intentywnie Neutrogeną niebieska dla skóry wrażliwej i alergicznej. Juz na urlopie we Włoszech zauwazyłam ze pojawiła mi się czerwona pokrzywkowa wysypka o ktorej pisałam na samym początku (czerwony wyprysk wyglądający jak gęsia skórka), najpierw w miejscu pod kolanami a potem rozprzestrzeniła się na łydki i uda. Nalezy zauwazyc ze nie jadłam wówczas zadnych owoców, ani niczego co nie znajdowałoby się w moim dotychczasowym menu. Po powrocie do Polski kiedy to nie mogłam sobie poradzić zadnymi domowymi sposobami w zwalaczaniu przypałości udałam się do pana dr z kliniki o ktorym pisałam wyzej. I tak jak pisałam, pan dr stwierdził ze to na pewno nie alergia pokarmowa bo pokazałaby się na całym ciele, i ze prawdopodobnie uczuliło mnie nadmierne stosowanie Neutrogeny. Dalsze leczenie opisałam wyzej.
Piszę na tym forum bo na prawde nie wiem juz do kogo się udać. Kilku lekarzy dermatologów postawiło jak widać błędna diagnozę. Nie chce isć do kolejnego po to by znow ladować w siebie sterydy.
Czy ktos z Panstwa spotkał się z takim uczuleniem ? Jak sadze nie jest to uczulenie na depilację, ani zapalenie mieszków, bo pojawiło się także na rękach i dłoniach ktorych nie depiluje. Nie jest to tez uczulenie na proszek, bo obecnie głownie chodzę w bluzkach z krotkim rekawkiem czy na ramiaczkach oraz krotkich spodniach i spodnicach.
Mylam sie plynem aptecznym specjalnie poleconym, to samo z balsamem, wiec jak sadze nie jest to tez uczulenie na kosmetyki. Sama juz nie wiem co mam zrobić zeby sie tego pozbyc, bo okropnie swedzi i piecze, bardzo ciezko z tym zyc.
Okropne swędzenie nog odczuwam także po zdjęciu spodni, szczegolnie w miejscach gdzie odcineły mi sie np szwy, albo gdy podczas snu odcisnie mi sie na rece czy nodze kawałek poscieli. jest to swedzenie nie do opisania.
Prosze o jakies rady i pomoc. Pozdrawiam