Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹OkulistaOkulistyka –dziedzina medycyny, zajmująca się chorobami narządu wzroku, w szczególności leczeniem stanów zapalnych ściany gałki ocznej, zeza, jaskry, zaćmy oraz diagnozowaniem i korygowaniem wad wzroku.
Regulamin działu
Potrzebujesz porady na temat Twojego wzroku? Szukasz wiadomości dotyczących posiadanej przez Ciebie wady? Wejdź na forum do działu „Okulista”. Napisz na czym polega Twój problem i poczekaj na odpowiedź innych użytkowników forum. Warto również dołączyć się do bieżących dyskusji toczących się wokół: zaćmy, zeza, jaskry czy stanów zapalnych gałki ocznej. Już teraz dowiedz się czegoś więcej o wadzie, którą posiadasz Ty lub Twoi bliscy. Być może właśnie tutaj poznasz zagadnienia dotyczące laserowej korekcji wady wzroku – jakie są przeciwwskazania do jej wykonania, a komu jest ona zalecana. Chciałbyś pozyskać informacje od osób, które zdecydowały się na ten zabieg – poznać ich wrażenia i odczucia?Znajdziesz ich na tym forum. Warto dowiedzieć się również czegoś więcej na temat operacji zaćmy. Na forum sprawdzisz jak przegotować się do tego zabiegu, czego możesz się po nim spodziewać i z jakim ryzykiem się on wiąże. Skorzystaj z okazji i porozmawiaj na te i inne tematy związane z okulistyką.
Witam.Bardzo proszę o pomoc. Ponad tydzień temu, w kąciku lewego oka zaczęłam odczuwać ból, który nasilał się podczas mrugania i dotykania. Po kilku dniach ból przeszedł, pojawiła się niewielka opuchlizna powieki, która zaś po kilku dniach zamieniła się w grudkę przypominającą ukąszenie komara, jednak nie swędzi ani nie boli. Kilka dni temu, podobny ból pojawił się na prawym oku tyle tylko, że na dolnej powiece. Pojawiła się opuchlizna, która dzisiaj jest dużo większa, ponieważ sięga na twarz z prawej strony. Bardzo boli, ciężko mi się patrzy, mruga, ból promieniuje na głowę. Co to może być? Moja mama stwierdziła, że to jęczmień i żebym pocierała złotem i przemywała rumiankiem, ale jak na razie nie mogę nawet dotknąć tego miejsca ponieważ tak bardzo boli. Czy są może jakieś maści lub tabletki aby to przeszło? I co to w w ogóle jest? Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź pozdrawiam
Szkoda, że nikt nie pomógł. To co miałam to jęczmień, użyłam maści do oczu Oxycort A a na opuchliznę Traumon, żel. jęczmienie na obydwu oczach utrzymują się nadal, ale powoli znikają.