Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹Lekarz RodzinnyMedycyna rodzinna – dziedzina medycyny, zajmująca się profilaktyką, diagnostyką, rozpoznawaniem oraz leczeniem chorób, które w pierwszej kolejności nie wymagają wizyty u lekarza specjalisty. Jej zadaniem jest min. promowanie zdrowego trybu życia oraz zapewnienie podstawowej opieki medycznej, zarówno lekarskiej jak i pielęgniarskiej.
Regulamin działu
W dziale „Lekarz rodzinny” znajdziesz mnóstwo porad, które mogą Cię zainteresować. Jeżeli poszukujesz wiadomości na temat tego podstawowego ogniwa w systemie opieki zdrowotnej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiedz się jakie kompetencje posiada lekarz pierwszego kontaktu oraz kiedy udać się właśnie do niego. Dołącz do dyskusji na temat osobistych doświadczeń w kontakcie z przedstawicielami służby zdrowia: lekarzy, pielęgniarek czy położnych środowiskowych pracujących w twoim rejonie. Czy uważasz, że Twoja rodzina jest pod dobrą opieką? Co w istniejącym systemie jest godne pochwały, a co należałoby Twoim zdaniem zmienić? Zastanawiasz się, czy udać się do przychodni rodzinnej, a może od razu do lekarza specjalisty? Sprawdź, co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Wykorzystaj okazję i przyłącz się do dyskusji na te i inne tematy związane z ogólnie pojętą profilaktyką, zdrowym trybem życia i kondycją fizyczną. To tu toczą się ciekawe rozmowy – przekonaj się o tym osobiście.
Nie wiedziałam do jakiego działu się zwrócić, ale wyczułam dzisiaj w palcu serdecznym w lewej dłoni dziwną grudkę. Jest ona chyba dość twarda, nie robiłam nic na siłę. Znajduje się ona zaraz przy nasadzie palca jakby w zagięciu. Trudno mi ocenić jej wielkość. Ma może z 4-5mm średnicy. Jest to jakby taka kuleczka o gładkiej powierzchni. Znajduje się w jednym miejscu, nie przemieszcza się, jednak jest dość luźna. Nie boli, nie swędzi, nie widać jej, nie ma żadnego podrażnienia czy zaczerwienia. Z palcem wszystko ok, żadnych zmian. Jednak wydaje mi się, że żyłka biegnąca przez palec (widoczna jest przy środkowym zagięciu palca) jest bardziej widoczna niż w pozostałych, bardziej fioletowa, jednak różnica jest nieznaczna. Jeśli to ma jakieś znaczenie to uprawiam trochę sportu (gdzie nieraz zdarzy się wybić palec) i gram na gitarze. Nie mam pojęcia co to jest. Zamierzam się wybrać do lekarza jednak chcę przeczytać przedtem jakieś opinie. Może to nie jest nic strasznego, ale wolę się upewnić. Dziękuję i bardzo proszę o poradę/pomoc.
Jedno jest pewne od tego sie nie umiera i nie jest
AnaSz napisał(a):Może to nie jest nic strasznego
Oczywiście takie urazy są częste w sporcie.Objaw może wskazywać na ganglion,powstaje z urazów,mikrourazów w konsekwencji ze stanu zapalnego.Aby potwierdzić należy wykonać usg lub rtg.