Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹AlergologAlergologia – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób o podłożu alergicznym takimi jak alergiczne zapalenie spojówek, nieżyt nosa, atopowe zapalenie skóry (AZS) i inne choroby atopowe. Zajmuje się również alergią pokarmową a także diagnozowaniem chorób poprzez badania diagnostyczne takie jak testy skórne, ekspozycyjne, badania serologiczne i spirometryczne.
Regulamin działu
Lekarz alergolog zajmuje się leczeniem alergii, wysypki oraz astmy mających podłoże alergiczne. Często odwiedzasz jego gabinet? Jeżeli odpowiedź na to pytanie jest twierdząca, z pewnością trafiłeś we właściwe miejsce. W tym dziale znajdziesz porady oraz informacje odnośnie metod diagnozy oraz leczenia chorób alergicznych, które mogą objawiać się zapaleniem spojówek, nieżytem nosa czy też atopowym zapaleniem skóry (AZS). A może zauważyłeś niepokojące sygnały, które wysyła do ciebie twój organizm? Zastanawiasz się czy to właśnie alergia? Przedstaw swoją sytuację innym użytkownikom forum, być może właśnie tą drogą uzyskasz pomoc. Także w tym miejscu dowiesz się czegoś więcej na temat testów skórnych. Czy są one bezwzględnie skuteczne? Kiedy lepszą metodą diagnostyczną mogą okazać się testy z krwi? Na czym polega badanie IgE całkowite? Poszukujesz odpowiedzi na te i inne pytania? Odwiedź dział „Alergolog” i opisz swoje wątpliwości. Zapytaj o sposoby leczenia twojej alergii.
Witam, przez ostatni tydzien mialem kaszel mokry. W sobote zaczełem sie dusic. pojechałem do szpitala nic nie znalezli. Dostałem skierowanie do arelgologa on tez stwierdził ze z badan wynika ze jestem zdrowy. Powiedział tylko ze nie moge oddac odechu bo za bardzo sie denerwuje. Dostałem leki na ten kaszel i jakies przeciwzapalne. Jak tylko sie obudze rano to momentalnie zaczynam nabierac powietrza i nie moge go oddac dopiero jak brat chwyci mnie i nadusi na klatke piersiowa powietsze wychodzi poprzez odbicie. Ma ktos sposob na ta nerwice przez kaszel ?
Jeśli problem na tło nerwowe to proponowałbym zastosować łagodne środki uspokajające jak np. melisa. Pół szklanki 3 razy dziennie. Nie działa ona typowo nasennie, a jak organizm się wyciszy to może problem zniknie. Jeśli jednak tego typu środki nie pomagają to są jeszcze aerozole działające rozkurczowo na oskrzela, które na pewno powinny pomóc. Jednak są to leki na recepte i ich zastosowanie wymaga konsultacji z lekarzem prowadzącym.