Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹AlergologAlergologia – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób o podłożu alergicznym takimi jak alergiczne zapalenie spojówek, nieżyt nosa, atopowe zapalenie skóry (AZS) i inne choroby atopowe. Zajmuje się również alergią pokarmową a także diagnozowaniem chorób poprzez badania diagnostyczne takie jak testy skórne, ekspozycyjne, badania serologiczne i spirometryczne.
Regulamin działu
Lekarz alergolog zajmuje się leczeniem alergii, wysypki oraz astmy mających podłoże alergiczne. Często odwiedzasz jego gabinet? Jeżeli odpowiedź na to pytanie jest twierdząca, z pewnością trafiłeś we właściwe miejsce. W tym dziale znajdziesz porady oraz informacje odnośnie metod diagnozy oraz leczenia chorób alergicznych, które mogą objawiać się zapaleniem spojówek, nieżytem nosa czy też atopowym zapaleniem skóry (AZS). A może zauważyłeś niepokojące sygnały, które wysyła do ciebie twój organizm? Zastanawiasz się czy to właśnie alergia? Przedstaw swoją sytuację innym użytkownikom forum, być może właśnie tą drogą uzyskasz pomoc. Także w tym miejscu dowiesz się czegoś więcej na temat testów skórnych. Czy są one bezwzględnie skuteczne? Kiedy lepszą metodą diagnostyczną mogą okazać się testy z krwi? Na czym polega badanie IgE całkowite? Poszukujesz odpowiedzi na te i inne pytania? Odwiedź dział „Alergolog” i opisz swoje wątpliwości. Zapytaj o sposoby leczenia twojej alergii.
witam moj synus ma na calym ciele drobniutka wysypke najwiecej na policzkach i na nogach a na rekach porobily mu sie takie jakby wodne bable z tej wysypki. najpierw przeziebil sie i mial gardlo zawalano i przepisano nam lek ale wysypka sie nasilila i powiedziano nam ze to szkarlatyna. juz dwa tygodnie minelo ponad gardlo oki ale nie luszczy mu sie skora i lekarz stwierdzila ze to nie szkartlatyna tylko alergia ale nie wie na co. dziecko je tylko rybki jajka i kielbase no i oczywiscie zupki i tak caly czas i nagle teraz ma alergie? nawet plynu do kapieli uzywam ciagle tego samego. prosze o pomoc nie wiem co robic zabronili wychodzic z malym na slonce bo niby moze miec plamy od wysypki poozniej a jak to zrobic z zywym 2 latkiem latem?dziecko przyjmuje wapno i zyrtec przepisali nam tez masc elocom ale w aptece nam powiedzieli ze ta masc jest sterydowa i nie nadaje sie dla dwu latka poniewaz moga mu siasc nerki.
O matko, nie słuchaj głupot w aptece, elocom stosuję u starszego syna od pierwszego roku życia - obecnie ma 6 lat. Tylko że sterydów nie stosuje się na duże powierzchnie skóry, tylko na te najgorsze zmiany przez 3-4 dni przed spaniem, nie powinno się ich nakładać na twarz tak by dziecko nie zatarło oczu.
W pierwszej jednak kolejności zabierz dziecko do dobrego alergologa, alergia może się uaktywnić w każdym wieku, więc nie jest powiedziane że dziecko z dnia na dzień nie może zareagować na produkty ktore dotychczas nie wywoływały żadnych reakcji. Podziwiam Twoje dziecko że tyle czasu wytrzymuje z wysypką, mój alergik już po pierwszej dobie dostaje wścieklizny, idź do alergologa, niech wykona odpowiednie badania i zajmie się dzieckiem w sposób fachowy a nie rzuca diagnozami jak prezenter pogody.
dziekuje bardzo za odpowiedz u nas nie ma alergologow zbyt duzo chyba 34 i na wizyte poczekam ze 3 miesiace niestety. wysypka malucha nie swedzi i dlatego nie dostaje wscieklizny.polecamm kapiel w krochmalu super lagodzi wysypke .wystarczy troche dodac dop wody do kapania i dziecko ma ulge
U nas krochmal niestety nie pomaga, z maści niesterydowych to jeszcze cholesterolowa pomoże od czasu do czasu. Na słońce też uważam możesz wystawiać synka, wiadomo że dziecka nie trzyma się non stop w słońcu, mój starszak też z wysypkami bywa na słońcu i nie ma żadnych przebarwień. Ja mam za to alergię na lekarzy którzy diagnozują tak jak Tobie synka lekarka diagnozuje a to szkarlatyna a to coś innego, tak mi właśnie starszaka w jednym szpitalu diagnozowali "może to mononukleoza, może angina, nie wiem co to ma brać Klacid" i przepisał mu tylko na 4 dni ten antybiotyk, AZS zignorował i syn 2 tygodnie później trafił do innego szpitala z dużymi zmianami skórnymi i zapaleniem płuc, ręce opadają.
u nas krochmal przez pierwsze 3 razy tez nie działał az wkoncu zrobiłam go troche inaczej i została na dnie wanienki taka galaretka i wysmarowałam malucha całego tą galaretką i pomogło:) wysypka powoli schodzi ale niestety doszedł nieprzyjemny zapach z ust nawet po umyciu ząbków. podejrzewam że to zmiany układu pokarmowego od 3 tygodniowej nieudanej antybiotykoterapii
U nas krochmal się w ogóle nie sprawdzał co najwyżej lekko łagodził, ale na takie: zmiany to niestety za słaby sposób. Właśnie dzisiaj zauwazyłam, że syn ma zmiany na nogach, pod pachami i w jeszcze kilku miejscach sic! Muszę mu zrobić jeszcze testy, panel pokarmowy.
moj maluszek tez tak miała ale miał największe na rekach a nie na szyji. nam tez pomogł zyrtec i lekarz z pogotowia kazala dawac mu duzo truskawek bo moglo to byc uczulenie na owoce a jak duzo jadl to zaczelo przechodzic nie wiem czy od zyrtecu czy od teuskawek ale dobrze ze juz jest lepiej:)
tak wiem ze jest najśilniejszym allergenem ale szczerze musze powiedziec ze dziecku przechodziło jak dostawał truskawki na poczatku po 1 razie dostał większej wysypki ale juz na drugi dzien zaczęło schodzić-lekarz chodziło o to że dziecko się przyzwyczaja do tego i nie reaguje alergicznie tak jak moja znajoma zrobiła gdy dzieci miały uczulenie na sierść-poprostu kupiła psa i dzieci się przyzwyczaiły i po alergii.
O rety co za czcionka. Cóż, ja się do dnia dzisiejszego nie "odczuliłam" na truskawki i ogórki a rok w rok się nimi zajadam i potem walczę z wysypką ;)