Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GastrologGastrologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu pokarmowego, w szczególności żołądka, wątroby i trzustki, a także przełyku i dróg żółciowych takimi jak wrzody żołądka, choroba refluksowa przełyku, zespół jelita drażliwego, kamica pęcherzyka żółciowego, zapaleń wątroby i trzustki oraz nowotworów w obrębie jamy brzusznej.
Regulamin działu
W dziale „Gastrolog” znajdziesz porady i informacje na temat czynności układu pokarmowego oraz chorób związanych z zaburzeniem jego funkcjonowania. To tu dotrzesz do opinii innych osób na temat sposobu diagnozy oraz późniejszego leczenia dolegliwości pojawiających się w obrębie: przełyku, żołądka, jelit, odbytu, dróg żółciowych czy też wątroby i trzustki. Jeżeli szukasz porad na temat takich schorzeń jak: zespół jelita drażliwego, choroby refluksowej przełyku czy też zapalenia trzustki oraz wątroby, wejdź do tego działu. Ciekawych informacji na temat wrzodów żołądka – choroby na którą cierpi coraz większy odsetek naszego społeczeństwa – dostarczy Ci aktywny udział w dyskusjach podejmowanych przez użytkowników tego forum medycznego. Warto już dziś skorzystać z okazji i przedstawić swoje doświadczenie w obszarze nowotworów w obrębie jamy brzusznej. Dowiedz się czegoś więcej na temat schorzenia gastrologicznego, na które cierpisz Ty lub Twoi bliscy. Spróbuj sobie pomóc.
Od dłuższego czasu mam problemy ze stronu żołądka, przewodu pokarmowego. Odbijanie, cofanie treści pokarmowej, nudności. ostatnio pojawiły się silne bóle, podobnie jak przy "połknięciu powietrza",które promieniują aż do ramienia i przychodzą takimi falami, jak się zaczną to już koniec ze mną, czasami na drugi dzień mam aż zdrętwiałe ramie. lekarz pierwszego kontaktu ładuje we mnie różne leki, któe nie na wiele się zdają. Zapisałam się teraz do gastrologa i mam wizytę 21-go, ale bardzo boję się "gaskostropii". Powiedzcie, czy to faktycznie tak boli, i co z odruchem wymiotnym, jak mi jest cały czas niedobrze, bez wsadzania jakiejś rórki? Jak sobie z tym poradzić?
Myślę że bedzie o wiele mniej bolało niz te dolegliwosci które odczuwasz. Tu badanie trwa 5 minut a po nich lekarz będzie przynajmniej wiedział co ci jest. Lepiej zrobić badanie poświęcic się raz a wiedzieć co ci dolega. Będzie dobrze. Oddychaj głęboko nosem.