Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GastrologGastrologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu pokarmowego, w szczególności żołądka, wątroby i trzustki, a także przełyku i dróg żółciowych takimi jak wrzody żołądka, choroba refluksowa przełyku, zespół jelita drażliwego, kamica pęcherzyka żółciowego, zapaleń wątroby i trzustki oraz nowotworów w obrębie jamy brzusznej.
Regulamin działu
W dziale „Gastrolog” znajdziesz porady i informacje na temat czynności układu pokarmowego oraz chorób związanych z zaburzeniem jego funkcjonowania. To tu dotrzesz do opinii innych osób na temat sposobu diagnozy oraz późniejszego leczenia dolegliwości pojawiających się w obrębie: przełyku, żołądka, jelit, odbytu, dróg żółciowych czy też wątroby i trzustki. Jeżeli szukasz porad na temat takich schorzeń jak: zespół jelita drażliwego, choroby refluksowej przełyku czy też zapalenia trzustki oraz wątroby, wejdź do tego działu. Ciekawych informacji na temat wrzodów żołądka – choroby na którą cierpi coraz większy odsetek naszego społeczeństwa – dostarczy Ci aktywny udział w dyskusjach podejmowanych przez użytkowników tego forum medycznego. Warto już dziś skorzystać z okazji i przedstawić swoje doświadczenie w obszarze nowotworów w obrębie jamy brzusznej. Dowiedz się czegoś więcej na temat schorzenia gastrologicznego, na które cierpisz Ty lub Twoi bliscy. Spróbuj sobie pomóc.
Witam. Moje problemy zaczęły się od infekcji górnych dróg oddechowych. Brałam 2 antybiotyki (w sumie koło 3 tygodni) i choć infekcja przeszła, zaczęły sie problemy żołądkowe. Czuję ból żołądka lub w okolicy serca, czasami w plecach. Z sercem jest ok, miałam robione EKG i nic nie wykazało poza lekką tachykardią. Czuje wzbierające sie w żołądku gazy, które momentami utrudniają normalne oddychanie. Gdy mi się odbije, dolegliwości na pewien czas mijają. Zaznaczam, że nie mam nadmiaru kwasów, a odbijanie jest "puste". Nie czuje niesmaku w ustach, za to mam biały nalot na języku. Brałam leki na grzybice, ale nie dały większego skutku. Miałam robiony wymaz z gardła, ale wyszły tylko bakterie, które są podobno normalne w jamie ustnej człowieka. Zdaza mi się odruch wymiotny, podczas którego wydalam tylko gęstą wydzielina, jak ślina czy flegma. Brałam przez pewien czas lek IPP 20, ale miałam po nim zawroty głowy (choć teraz też sie zdazają), więc odstawiliśmy lek. Proszę o radę, w jaki sposób mogę sobie pomóc i jak długo mogą trwać te dolegliwości. Czy powinnam stosować jakąś dietę a jeśli tak, to proszę o praktyczne wskazówki. Pozdrawiam.
Można spróbować lacidofil na odbudowanie flory po antybioterapii, lub alugastrin - mleczko do picia. Gdy dolegliwości nie będą ustępowały warto zrobić gastroskopię.
Brałam już lacidofil i codziennie piję jogurty na odbudowe flory. Niestety na razie nie widzę większej poprawy. Dodam, że dolegliwości ciągną się już jakieś 3 tygodnie. Miałam badania krwi, ale wszystko wyszło super.
Witam ponownie. Miałam robione ekg, wyszło w porządku, tylko lekko przyspieszone bicie serca, morfologia, biochemia, próby watrobowe...wszystkie wyniki idealne. Z biegiem czasu dolegliwosci znacznie się zmniejszyły. Teraz są dni, kiedy całkowicie nic mi nie dolega. Czasami jednak pojawia się jeszcze odbijanie, lekkie zawroty głowy, delikatne ukłucia pod żebrami i biegunka. Najczęściej objawy następują jakiś czas po posiłku. Duszności miewałam, ale już minęły. Na języku cały czas jest dziwny nalot, jakby pozostałości po grzybicy. Od kilku dni biorę mleczko alugastrin i są dni kiedy już jest ok. Mam prośbę o wskazania odnośnie diety. Czy konieczna jest gastroskopia skoro nastapiła częściowa poprawa czy na razie się wstrzymać? I co stosować?