Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹NeurologNeurologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu nerwowego w szczególności chorobami naczyniowymi (wylewy, udary), zapaleniami opon mózgowo-rdzeniowych, guzami mózgu (glejaki, oponiaki), epilepsją chorobami wieku podeszłego jak choroba Parkinsona i Alzheimera a także chorobami rdzenia kręgowego. Zajmuje się również leczeniem przewlekłych bólów (głowy, mięsni, narządów) oraz problemami ze snem.
Regulamin działu
W tym dziale forum medycznego zapraszamy do dyskusji na tematy związane z chorobami układu nerwowego. Toczące się tu rozmowy mogą pomóc nie tylko samym pacjentom poradni neurologicznej, ale także ich rodzinom. Wymień się swoim doświadczeniem w zakresie leczenia chorób naczyniowych oraz stosowanych przez Ciebie i Twoich lekarzy prowadzących metod powracania do zdrowia po przebytym udarze bądź wylewie. Szukasz informacji o zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych? A może chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat guzów mózgu (glejaków, oponiaków)? Jeżeli tak właśnie jest, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Sprawdź jak radzić sobie z przewlekłym bólem głowy, czy mięśni oraz zaburzeniami snu. Znaczny odsetek rozmów poodejmowanych na forum dotyczy kwestii chorób wieku podeszłego – Parkinsona, Alzheimera. Skorzystaj z okazji i przyłącz się do dyskusji, poszukaj odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości dotyczące spraw neurologicznych.
Dzien dobry. W lutym przeszłam niedokrwienny udar mózdzku. Mam 37 lat. Powodem okazało PFO ( przetrwały otwór owalny między przedsionkami w sercu) oraz branie tabletek antykoncepcyjnych JAZ przez zaledwie 1 miesiac. Wszystkie wyniki miałam dobre, tylko zrobiono mi badanie na obecność m.in. przeciwciał przeciwko ziarnistościom neutrofili( pANCA) - i tylko te przeciwciała wyszły obecne. Nie określono jak ich dużo. Proszę o pomoc- jaki zwiazek mają badania na przeciwciała z udarem. Jezeli chodzi o moje samopoczucie to czuje się osłabiona. Miewam nudności. Jezeli chodzi o stawy, to nie mam charakterystycznych bóli w stawach bo obu stronach ciała. Fakt, że pobolewa mnie od ostatniego porodu ( 3 lata) prawy staw biodrowy, czasem kregosłup, czesem " chrupie" w prawym kolenie, ale są to bóle ledwo odczuwalne. Zaniepokoiło mnie jednak, że po wyjściu ze szpitala zaczęła bolec mnie prawa strona żuchwy i spuchła. Dodam, że 2 dni przed wyjściem bardzo bolał mnie ząb po prawej stronie jamy ustnej leczony wcześniej kanałowo. Okazało sie to ropnym zapaleniem, chociaż ząb nie miał ubytków. Dostałąm antybiotyk- AMOXIKLAW. Zapalenie ustąpiło. Dodam jeszcze, że kilkanascie dni temu bardzo bolało mnie po lewej stronie klatki piersiowej, zwłaszcza przy przełukaniu wody, oddychaniu. Trwało to 1 dzień. Pogorszył mi sie wzrok w lewym oku. Mam skierowanie do reumatologa. Zrobiłam już badania RF, CRP, Odczyn Waaler-Rose. Czekam na wyniki. Proszę o pomoc, czy to są objawy RZS? czy dodatnie pANCA mogą mieć zwiazek z zapaleniem zęba? Dodam ,że jako dziecko miałam celiakię, a badania alergologiczne w dorosłym wieku stwierdziło wysokie uczulenie na drożdze. Proszę o pomoc, czy moje obecne dolegliwości i dodatni wynik pANCA mogą mieć zwiazek związek z przebytym udarem mózdżku? Czy ewentualne RZS nie eliminuje mozliwości zamkniecia PFO- zabieg mam w maju.
Odebrałąm juz wyniki pozostałych badan, sa nastepujące: kwas moczowy: 3.34 mg/dl RF 7.3 IU/ml CRP ( metoda immunoturbobiometryczna) 0.4 mg/l LATEX : odczyn Waaler-Rose<8 IU/ml Z wyników badan rozumiem, że nie ma potwierdzenia ,że mam RZS. Czy ktoś moze mi powiedzieć, skąd zatem obecność pANCA? I czy to może miec zwiazek z niedokrwiennym udarem móżdżku? Czy ewentualnie pANCA wiąże sie z celiakią lub stwierdzonym kiedyś uczuleniem na drożdże? W jakim kierunku zatem robić dalsze badania? Bardzo proszę o pomoc.