Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹DermatologDermatologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami skóry, włosów i paznokci oraz chorobami w wyniku których dochodzi to zmian w obrębie tych narządów oraz części ciała w szczególności takich jak łuszczyca, łupież, łysienie, bielactwo.
Regulamin działu
Dział „Dermatolog” zajmuje się problemami związanymi z chorobami skóry oraz dolegliwościami zdrowotnymi włosów i paznokci. Zachęcamy do jego odwiedzin nie tylko pacjentów poradni dermatologicznych, ale także kosmetologów i lekarzy tej specjalności. Tutaj wymienisz się swoją wiedzą i doświadczeniem w zakresie leczenia łuszczycy, choroby na którą cierpi około 4 procent populacji. W tym miejscu przekonasz się, że nie jesteś z tym problemem sam. Dowiedz się jak przebiega profilaktyka tego schorzenia skóry, jak łagodzić jego objawy – sprawdź co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Podejmij dyskusje także na inne, równie ważne tematy związane z dolegliwościami natury dermatologicznej. Jeżeli szukasz skutecznego leku na łupież, poproś o pomoc na forum. Dowiedz się jak radzą sobie z nim inni. Niewykluczone, iż pozyskane tą drogą informację pomogą ci pozbyć się tej uciążliwej dolegliwości skórnej raz na zawsze. Masz problemy z łysieniem? Chciałbyś zahamować ten proces? Być może właśnie tutaj znajdziesz coś co cię zainteresuje.
Witam ! No to trzeba te włosy nawilżać. Można zastosować domową maseczkę : jednego banana rozgnieść dodać 1 łyżkę miodu wszystko dobrze wymieszać i tę papkę nałożyć na wilgotne włosy, potrzymać 30 min i umyć delikatnym szamponem. Znajdziesz też gotowe maseczki do włosów Vax - polecam w saszetkach jednorazowych bo możesz sobie przetestować a koszt ok 2 zł. Ponadto kup dobry szampon a do ostatniego płukania stosuj piwo. Włosy ładnie się układają, nie są roztrzepane. Pozdrawiam.
A no stosuje je już od roku-pierwsze efekty widoczne po ok.1m-cu!jedyna wada to ich cena,ale naprawdę jest warto.Lecz w Twoim przypadku lepiej zastosować się do zaleceń piotrosiama13 .
Adam - zastanawiałam się kiedyś - czy jeśli polecają specyfik jednocześnie na włosy i paznokcie to praktycznie na co zadziała ? Bo przecież włos i płytka paznokciowa zbudowane są inaczej. Co o tym myślisz ?
A więc aminokwasy siarkowe (cysteina i metionina) są głównym budulcem włosów i paznokci. Są niezbędne do prawidłowej syntezy keratyny, podstawowego składnika białkowego włosów i paznokci. Cysteina stanowi ok. 17% składu włosów, metionina natomiast ok. 0,5%. Ich niedobór w organizmie skutkuje utratą połysku i sprężystości włosów a następnie ich rozdwajaniem, wypadaniem a także pogorszeniem zdrowia paznokci.Z własnego doświadczenia mogę napisać iż akurat opisany revalid działa na pewno na paznokcie( łuszczyca)i włosy.Pozdrawiam
Najlepiej jakbyś używał szamponów czy odżywek z witaminami od razu, takich jak mają fryzjerzy bo są najlepsze. rozejrzyj się w sklepach z takimi kosmetykami z wyższej półki w stylu belisoshop albo popytaj w aptece bo tego rodzaju rzeczy są po prostu skuteczniejsze zwykle. z suplementów to ja stosowałam skrzyp polny na włosy i paznokcie ale najlepsze efekty to będą to jak połączysz trzy rzecz - dieta i witaminy właśnie + dobre kosmetyki + oszczędzanie włosów (jesli używasz rzeczy typu suszarka, prostownica). wiem bo sama miałam kiedyś bardzo zniszczone i suche włosy a teraz myślę że niejedna kobietka mogłaby mi ich pozazdrościć :)
możesz podać kilka nazw takich ''szamponów czy odżywek z witaminami od razu'' chce dla włosów coś dobrego kupować,zwykłe szampony OUT i stosuje tylko coś dobrego.
Pójdź do dobrej drogerii bądź do sklepu z artykułami fryzjerskimi i tam dobiorą Ci odpowiedni szampon i odżywkę. Radzę z własnego doświadczenia alergiczki - wybrać początkowo preparat w saszetce /jednorazowy/ bo może się nie sprawdzić. Widzę że do maseczek nie masz przekonania. Pozdrawiam