Witam, mam pytanie, bo mam do zrobienia dwa ząbki, czy bez obaw można iść do ośrodka zdrowia do dentysty, tego refundowanego co się nic nie płaci czy lepiej prywatnie już wydać trochę tych pieniędzy, bo teraz całkiem sporo się płaci. Czy plomby i w ogóle są dobre w państwowym (refundowane) ? Czy prywatnie coś lepszego zakłądają? Czy to raczej jest to samo wszystko? Dodam że u mnie gabinet wygląda bardzo dobrze, sprzęt raczej nowszy, ładnie czysto i dentystka cieszy się powodzeniem, posiada też własny gabinet prywatnie (zresztą to moja sąsiadka). Gdzie lepiej się wybrać? Chciałbym mieć to dobrze zrobione i już więcej z tym nigdzie nie latać. Kiedys kiedyś jak w szkole do dentysty ganiali to tak mi zrobiła że po paru latach wszystko musiałem robić od nowa i pół zęba straciłem. Po prostu czy na liście refundowanych plomb i innych materiałów są te co się używa w prywatnych gabinetach czy raczej używa się tych tańszych żeby obniżyć koszta?
A druga sprawa to ósemki, posiadam dwie na górze tak już prawie do końca wyszły i na dole zaczynają mi się wyżynać (odstęp między górnymi a dolnymi to jakieś 2 lata były), i mam pytanie czy nie lepiej od razu je sobie usunąć? Bo słyszałem że później są z nimi tylko problemy, więc od razu usunął bym sobie wszystkie 8, te zaczątki i te co już trochę wyszły, wiem że to będzie dość bolesny zabieg, ale czy lepiej teraz się trochę pomęczyć i później ominąć męczarnie?