Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹OkulistaOkulistyka –dziedzina medycyny, zajmująca się chorobami narządu wzroku, w szczególności leczeniem stanów zapalnych ściany gałki ocznej, zeza, jaskry, zaćmy oraz diagnozowaniem i korygowaniem wad wzroku.
Regulamin działu
Potrzebujesz porady na temat Twojego wzroku? Szukasz wiadomości dotyczących posiadanej przez Ciebie wady? Wejdź na forum do działu „Okulista”. Napisz na czym polega Twój problem i poczekaj na odpowiedź innych użytkowników forum. Warto również dołączyć się do bieżących dyskusji toczących się wokół: zaćmy, zeza, jaskry czy stanów zapalnych gałki ocznej. Już teraz dowiedz się czegoś więcej o wadzie, którą posiadasz Ty lub Twoi bliscy. Być może właśnie tutaj poznasz zagadnienia dotyczące laserowej korekcji wady wzroku – jakie są przeciwwskazania do jej wykonania, a komu jest ona zalecana. Chciałbyś pozyskać informacje od osób, które zdecydowały się na ten zabieg – poznać ich wrażenia i odczucia?Znajdziesz ich na tym forum. Warto dowiedzieć się również czegoś więcej na temat operacji zaćmy. Na forum sprawdzisz jak przegotować się do tego zabiegu, czego możesz się po nim spodziewać i z jakim ryzykiem się on wiąże. Skorzystaj z okazji i porozmawiaj na te i inne tematy związane z okulistyką.
przed komputerem i tv codziennie spędzam ok 12-14h taką mam pracę wróce do domu to tez sie siedzi przed tv i pc czy to ma wplyw na oczy? oczy mnie nie bolą
Tak ma to duzy wplyw radze wybrac sie do okulisty jesli nie wykryje wady wzroku idz i kup sobie okulary ochrone ze szklami i powloka antyrefleksyjna jest to wydatek okolo 140 - 200 zl, dzieki czemu unikniesz roznych schozen oczu takich jak zapalnenie spojowki czy zespolu suchego oka. Ta 2 choroba jest bardziej pewniejsza ze ja zlapiesz i jest niuleczalna pozostanie ci kropienie oczu do konca zycia sztucznymi lzami. pamietaj jesli po calym dniu przed monitorem niemasz czerwonych oczu to ok ale jesli masz to oznaka pierwszych problemow z oczami.
niejestem okulista. Radze sie przejsc do niego prywatnie lub na NFZ jak bedziesz szedl prywatnie to wizyta kosztuje srednio od 50 do 100 zl zelezy jaki okulista.
tak pozatym krótkowzroczność 1d to nie duza wada da sie ja skorygowac poprzez okulary i odpowiednio dobrane szkla z tego co slyszalem takze pochodzisz ze 3 lata w nich i wyleczysz wzrok tak strzelam.
byłem jakis miesiac temu u okulisty i zbadał mi wzrok takim urządzeniem, patrzył do oka a później kazał czytać i nie przeczytałem tylko ostatniej linijki powiedział ze mam 1D krótkowzroczność na obu oczach i przepisał okulary czy to duzo z tym ze ja juz mialem przepisane okulary jako dziecko i nie nosiłem, teraz także nie chce nosic wątpie jakbym nosił zeby mi sie wzrok sam naprawił mam 22lata jakby cos 1D na obu oczach to duzo? przed tv i pc spędzam od małego po 12-14h na dobe
Nie kupuj jednak okularow ochronych do koputera bylem u okulisty sam dzisiaj ze swoim przypadkiem swietny specjalista i powiedzial, ze to najwiekrze zlo tak samo jak krople swietlik ktore mozna wyrzucic do kosza. Rub przerwy co godzine na 5 minut od kompa patrz na zielone.
byłem jakis miesiac temu u okulisty i zbadał mi wzrok takim urządzeniem, patrzył do oka a później kazał czytać i nie przeczytałem tylko ostatniej linijki powiedział ze mam 1D krótkowzroczność na obu oczach i przepisał okulary czy to duzo z tym ze ja juz mialem przepisane okulary jako dziecko i nie nosiłem, teraz także nie chce nosic wątpie jakbym nosił zeby mi sie wzrok sam naprawił mam 22lata jakby cos 1D na obu oczach to duzo? przed tv i pc spędzam od małego po 12-14h na dobe