Witam,
Nie wiem czy mogę połączyć te dwie sprawy ale możem i pomożecie.
1. Skóra po wewnętrznej stronie jamy ustnej (poliki w środku, usta przy zębach jest jakby miękka, taka delikatna że potrafię zębami skubać powodując ranki z których leci krew a także powstają blade miejsca martwego naskórka (tam gdzie "skubnołem"), skóra troche odchodzi paskami i nie wiem czy to coś dziwnego, że jest tak miękka i skubanie powoduje ranki czy jest cośnietak z błoną i skórą, powiem też że przy dotykaniu językiem po wewętrznej str ust tak przy zębach i dziąsłach potrafi być matowa, taka troche w parchach, nie są to afty, żaden stan zapalny , wydzielina, nic.... raczej jakby miękka skóra i lekkie chropowatości.
2. Miałem robione koronki na jedynkach jakieś 10 lat temu, są one połączone ze sobą tylko przy dziąśle jest szczelina no i pojawia sięproblem gdyż trochę nieciekawa woń znajduje się w tej szczelinie przy dziąsle przy koronkach, gdy "dłubię" (kolokwialnie mówiąc) np papierkiem to na nim pozostaje niemiły zapach, dziąsło drażni mnię , mam wrażenie jakby znajdowało się tam jedzenie, po prostu czuję to dziąsło, nie jest to ból ale czuję je ponadto poziom dziąsłą nad "1" podnosi się i jest dużo wyższe od pozostałych (jedynki górne) dziąsło w tym miejscu jest napuchnięte a czasem bladawo szary kolor... zwłaszcza przy zębach (koronach), między innymi zębami dziąsłą są b. delikatne tj przy czyszczeniu nitką dentystyczną często ranię je i leci krew choć w innych miejscach nie są blado szare - tylko nad górnymi jedynkami...
Czy mam po prostu delikatne dziąsłą cyz cośjest nietak ? Jakaś infekcja ? Wirus, bakteria ?
Napomnę również, że mam refluks ale raczej w normie tj brak paleniaw buzi ani gorzkiego smaku, czasem może zgaga ale żadko i raczej nie jakaś mocna.
Pozdrawiam