![]() |
![]() |
nieznajoma7777 napisał(a):Mam 26 dniowe cykle, a mój okres trwa średnio 5-6 dni. Moje pytanie brzmi- jakie jest prawdopodobieństwo zajścia w ciąże, gdy stosunek odbył się w dniu w którym zakończył się mój okres (i robiliśmy to tez w następny dzień). Dodam że robiliśmy to bez prezerwatywy, lecz był to stosunek przerwany i mój chłopak zapewnia mnie że nie miał żadnego wytrysku. Czy w tej sytuacji moge być w ciąży? Jakie są szanse? Bo słyszałam że pierwsze 2 dni po okresie są niepłodne. To prawda? Bardzo proszę o odpowiedź....

wikam napisał(a):nieznajoma7777 napisał(a):Mam 26 dniowe cykle, a mój okres trwa średnio 5-6 dni. Moje pytanie brzmi- jakie jest prawdopodobieństwo zajścia w ciąże, gdy stosunek odbył się w dniu w którym zakończył się mój okres (i robiliśmy to tez w następny dzień). Dodam że robiliśmy to bez prezerwatywy, lecz był to stosunek przerwany i mój chłopak zapewnia mnie że nie miał żadnego wytrysku. Czy w tej sytuacji moge być w ciąży? Jakie są szanse? Bo słyszałam że pierwsze 2 dni po okresie są niepłodne. To prawda? Bardzo proszę o odpowiedź....
Dni w których współżyłaś mogły być dniami płodnymi. Pozatym w ciaże nie zachodzi się tylko od wytrysku. Zapładnia także preejakulat. O nim poczytaj na forum.
Co do płodnosci to nie ma teorii ogólnej, ze dwa dni po okresie są niepłodne....Liczy się to w ten sposób :
Cykl trwa 26 dni. Czyli owulacja wystepuje około 12 dc (odejmuje 14 dni ponieważ tyle przeważnie trwa czas od owulacji do okresu) I teraz skoro owulacja była 12dc to płodna byłaś od około 5/6dc do około 14dc. Plodnym się jest od około 7 dni przed owulacją i dwóch po niej (teoretycznie)
Jeśli cykl natomiast trwałby 30 dni to wtedy 30-14 (liczba stała którą odejmujemy)=16. wychodzi zatem ze owulacja była 16dc czyli płodnośc od 9dc do około 18dc. Wtedy właśnie przy takim cyklu dni po okresie są niepłodne.
Rozumiesz więc skąd mi sie wzieło ze byłaś prawdopodobnie płodna podczas współżycia???
A piszę prawdopodobnie bo liczyć nigdy nie wolno. Zeby policzyć to co policzyłam ja musisz mieć 100%-ową pewność kiedy skończy sie obecny cykl a zacznie nowy. Dla rozjaśnienia : np. dzisiaj tj. 31 stycznia dostałaś okres. I teraz żeby cokolwiek obliczyć muszę odjąc 14 od dnia nstepnego krwawienia. I jeśli ząłożysz, że następne krwawienie bedzie 25 lutego to możesz liczyć. Czyli 25-14=11 Owulacja wypada na 11dc. Ale czy Ty masz pewność ze okres przyjdzie dokładnie 25 lutego? Nie. I dlatego liczyć nie wolno.... Jesli okres przyszedły np. 28 lutego wszystkie obliczenia poszłyby na marne.Rozumiesz o co mi chodzi?

Lalcia23 napisał(a):w dwa dni po stosunku nie odczujesz żadnych objawów. takie typowe objawy ciąży pojawiają sie najwcześniej 4-5 tydzień ciąży.

wikam napisał(a):Prócz żółtego sluzu nie masz pieczenia, drapania itp?
Zółty sluz (jeśli faktycznie jest inny niż zawsze) moze sugerowac zakażenie.
Natomiast ból pleców nie ma nic wspólego z ciążą. No chyba, że pod koniec jej trwania kiedy kręgosłup jest obciążony.
O żebrze nie wspominam :P

wikam napisał(a):1. Ile kobiet tyle teorii na temat tego jaki jest śluz w ciąży. A tak w ogóle żółty sluz nie występuje ani w cyklu kobiecym ani w ciązy tylko przy zakażeniu. NIE INTERPRETUJE SIE CIĄŻY NA PODSTAWIE ŚLUZU. Tymabrdziej , że śluz w ciązy najczęściej jest taki jak przed okresem. Wiec jak go określić? To ciąża czy zbliżajaća miesiączka? I jest on gęsty i biały.
2. Ale o co Ci chodzi z plecami? Nigdy Cie plecy nie bolał? A tak na zdrowy rozum to myslisz ze jaki związek mają plecy z ciążą???

wikam napisał(a):Prawdopodobieństwo ciązy nikłe.
Moze bardziej zakażenie, czy np przeziębienie? Stą dyskomfort w okolicy nerek i pochwy (pecherza) ?
Wczesniej się zabezpieczałaś?