Witam wszystkich :)
Chcialabym sie dowiedziec czy taki wynik usg powinien mnie zachecic do wizyty u endokrynologa czy jeszcze mozna spokojnie poczekac? Pytam o to gdyz w internecie pisze na jakiejs stronie, ze tarczyca moze byc do 60 mm i jest ok, a u mnie jest mniej i pisze ze powiekszona. Na szyji miedzy prawa a lewa strona rzeczywiscie od jakiegos czasu jest widoczna roznica, ale moze taka moja uroda, a wczesniej nie zwracalam na to uwagi.
USG 18.02.2010
" Tarczyca dwuplatowa powiekszona w zakresie plata prawego o niejednorodnej echostrukturze obu platow. Naczynia nie zmienione. Ruchomosc polykowa gruczolu prawidlowa. Tchawica polozona symetrycznie"
Wymiary :
plat prawy - 15x57x14
lewy - 16x42x12 mm
ciesn - 24x5 mm
4 LATA temu mialam robione USG tarczycy - byla jednorodna
2 LATA temu - juz w calosci niejednorodna o wymiarach prawy - 14x21x40, lewy- 14x16x35, ciesn 3 mm.
Wartosc TSH wynosila- 4,78 ( norma do 5),a wiec ok.
Mialam wtedy rowniez diagostyke pod katem Hasimoto - choroby brak. W tamtym okresie mialam robione badania koryzolu : raz np. norma przekroczona x2, innym znow razem znacznie ponizej normy, ale w koncu nic mi na to nie dali. Prolakyne rowniez miewalam podwyzszona.
Od kilku lat mam zaburzenia miesiaczkowania, w ciagu ostatniego 1,5 roku mam okres co 2-3 mce, ciagle mi zimno, temperatura ciala ponizej 36 C, tetno srednio ok 95/70, ciagle zmeczona, spiaca i rozkojarzona. No i psia krew od kilku lat systematycznie nabieram kraglosci, chociaz nie zmienilam diety na badziej kaloryczna, ale moze to wina tego ze nie chce mi ie uprawiac zadnych sportow - zwyczajnie nie mam sily.
A co najciekawsze od prawie 2 lat , z coraz wiekszym nasileniem cos mi swiszczy podczas wydechu (tylko wydechu), jakbym gwizek polknela. Dusi mnie wtedy kaszel, i mam wrazenie jakbym miala jakas maziuge w gardle , ktorej nie moge odkszlec.
Pytam Was o ta tarczyce bo nie chce mi sie znowy zaczynac maratonu po lekarzach jesli maja mnie odeslac z kwitkiem jak w przypadku kortyzolu czy prolaktyny.
Z gory dziekuje za odpowiedzi
Pozdrowionka