Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹Lekarz RodzinnyMedycyna rodzinna – dziedzina medycyny, zajmująca się profilaktyką, diagnostyką, rozpoznawaniem oraz leczeniem chorób, które w pierwszej kolejności nie wymagają wizyty u lekarza specjalisty. Jej zadaniem jest min. promowanie zdrowego trybu życia oraz zapewnienie podstawowej opieki medycznej, zarówno lekarskiej jak i pielęgniarskiej.
Regulamin działu
W dziale „Lekarz rodzinny” znajdziesz mnóstwo porad, które mogą Cię zainteresować. Jeżeli poszukujesz wiadomości na temat tego podstawowego ogniwa w systemie opieki zdrowotnej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiedz się jakie kompetencje posiada lekarz pierwszego kontaktu oraz kiedy udać się właśnie do niego. Dołącz do dyskusji na temat osobistych doświadczeń w kontakcie z przedstawicielami służby zdrowia: lekarzy, pielęgniarek czy położnych środowiskowych pracujących w twoim rejonie. Czy uważasz, że Twoja rodzina jest pod dobrą opieką? Co w istniejącym systemie jest godne pochwały, a co należałoby Twoim zdaniem zmienić? Zastanawiasz się, czy udać się do przychodni rodzinnej, a może od razu do lekarza specjalisty? Sprawdź, co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Wykorzystaj okazję i przyłącz się do dyskusji na te i inne tematy związane z ogólnie pojętą profilaktyką, zdrowym trybem życia i kondycją fizyczną. To tu toczą się ciekawe rozmowy – przekonaj się o tym osobiście.
Witam. W czwartek dostałam biegunki, zażyłam stoperan i przeszło. Miałam oprócz tego brak apetytu, lekkie bóle głowy, mięśni i brzucha. Ogólnie osłabienie. W piątek to samo. W sobotę,niedziele nastąpiła poprawa. Czułam się silniejsza, więcej jadłam, jednak w poniedziałek znowu biegunka. Do tego suche gardło, biały nalot na nim, ból i klucie, Poszłam do lekarza. Stwierdziła grypę żołądkową, a na gardło przepisała bioparox. Dziś znowu miałam rzadkie stolce, po stoperanie - ulga. Bioparox także pomógł... Ale nadal czuje się słaba, boli mnie głowa i szyja, trochę mięśnie i gardlo. jednak gorączki nie miałam ani razu. Najwyższa temperatura to 37.1 najniższa 36.1. Raczej nie mam wysypki znaczy wybroczyn. Owszem mam jedną małą czerwoną kropeczkę na dekolcie, pojawiła się dziś rano. A drugą mam nad kolanem. Pojawiła się wczoraj o 18. Ale nie są to wielkie plamy, nie znikają pod uciskiem, jednak nie są ciemnoczerwone czy fioletowe... I nie mają pajączków wokół siebie.Nudności raczej nie mam, chyba, że z głodu, bo nie jem nic prawie. Wymiotów brak. Puls w normie, 82, 85, 87... Ciśnienie też. Nie jest za niskie. A moje oddechy na minute nie przekraczają 20 razy. Czy to sepsa? Czy jej objawy trwają tydzień? Czy raczej jest gwałtowna? I czy przebiega zawsze z gorączką? Czy to podstawowy objaw? a teraz bardzo sie poce... mam stopy i dlonie cieple,cialo chlodne...a temperatura w ciagu 2h byla 36.9,36.7,36.1...
Sepsa? Zupełnie inne objawy i jakby to była ona to bez hospotalizacji już by Cię na świecie nie było. Obecnie szaleją wirusy więc diagnoza lekarza słuszna.