Witam mam 16 lat i mam taki problem ponieważ podejerzewam u siebie schizofrenie.......miałem głupie myśli sam sie ich wstydze o osobie mi bliskiej .... itp nie czuje emocjonalnych więzi do mojej rodziny...czasami jak ide ulicą i nie nadepne jakiegoś miejsca to wydaje mi sie coś złego sie stanie i musze sie zawrucić i nadepnąc tak samo mam jak brame zamykam czy jak odkładam buty to powtarzam te czynności kilka razy ..czuje się też jakoś tak obco w domu....czasami zmeczony jestem nic mi sie nie chce tylko np grac na komputerze...z siedzeniem w domu to zalezy bo jak jest cieplo i ladna pogoda to wychodze jak nie to wychodze tak co 2 dzień...czasami tak sie zastanawiam co ja tu rboie jak bym był nie z tąd ......łapie czasami też zawieszki że sie zawieszam na pare sekund... co do higieny to przyznam szczerze że od dzieciństwa o nią nie dbam ale teraz zaczołem to zauważać bo okres dorastania więc zaczołem troche bardziej o siebie dbać ... co do nauki to mam kiepskie oceny ale o ile pamiętam to do nauki sie nigdy nie przykładałem już w zerówce miałem problemy a gimnazjum poprawki.... czasami jak sobie poleże pomyśle troche o czymś przyjemnym to pod koniec tych myśli jak bym sam do siebie mówił ... Czy wiecie czy to jest schizofrenia a jeśli nie to co??????????????
Witaj Moran. Te objawy, o których piszesz na początku, z tym przymusem pewnych zachowań, by sie cos nie stało, wskazywałyby na nerwice natręctw.Pozostałe nie wiem, czy sa objawami nerwicowymi, czy jakimis zaburzeniami osobowości.Doradzałabym, Ci skontaktowanie sie z psychologiem( psychoterapeutą) czy psychiatrą. Sam sobie z takimi objawami nie poradzisz.Moze na początek poszukaj psychologa(przy MOP-sach przyjmują nieodpłatnie, jesli nie masz kasy). Zycze Ci powodzenia w ustaleniu, co Ci jest.