Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹OnkologOnkologia – dziedzina medycyny zajmująca się profilaktyką, diagnostyką oraz leczeniem chorób nowotworowych. W zależności od rodzaju nowotworu, jego usytuowania, stopnia zaawansowania współczesna onkologia leczy za pomocą farmakologii, radioterapii i chirurgii onkologicznej.
Regulamin działu
Niniejszy dział forum skierowany jest do chorych, którzy leczą się w poradniach onkologicznych, a także ich rodzin. Mile widziane są wszystkie osoby zainteresowane tą tematyką. Dzieląc się doświadczeniem z innymi, biorąc aktywny udział w toczących się dyskusjach, uzyskasz pomoc i wsparcie. Znajdziesz tu wskazówki dotyczące interpretacji wyników badań i diagnoz chorób nowotworowych. Możesz przyłączyć się do rozmowy na tematy związane z onkologią oraz leczeniem nowotworów. Czy istnieją skuteczne metody zapobiegania chorobom nowotworowym? Jak wygląda w tym przypadku profilaktyka? Skonsultuj się z użytkownikami forum, zadawaj pytania i szukaj odpowiedzi. Jak przygotować się do chemioterapii, radioterapii oraz zabiegu onkologicznego? Czym te metody zwalczania komórek rakowych różnią się między sobą? Jakie są wskazania do ich stosowania? Jeżeli chciałbyś poznać odpowiedzi na te i inne pytania odwiedź dział „Onkolog” i skonsultuj się z osobami, które posiadają w tym zakresie niezbędną wiedzę.
około 3 lata temu zauważyłam u siebie za prawym uchem małego guza. nie bolał mnie wtedy. dotykowo odczuwałam jakby włożono mi tam owalnego guziczka. byłam z tym wtedy u lekarza pediatry, który stwierdził, że guzek pojawił się ze względu na kolczyki i o takie zapalenie. dziwne, nie dostałam od tego żadnych leków. tak minął rok a guzek się spłaszczył. przy okazji wykonywania prześwietlenia tarczycy poprosiłam lekarza o to, by aparatem usg sprawdził, co właściwie za moim prawym uchem się znajduje. mimo starań lekarz uznał, że guzek jest nie widoczny lub niewykrywalny dla aparatu usg i jest to za pewne rozrośnięta tkanka łączna o niczym nie świadcząca. teraz niestety odczuwam ból w okolicy guzka i prawego ucha. mam z tym problem bo boję się pójść teraz do lekarza. odważyłam się jednak napisać. gorąco proszę o poradę!
Powinnaś pójść do lekarza. To z pewnością jest węzeł chłonny. W sumie to powinien on w końcu się zmniejszć, ale może taka twoja uroda. Ja naprzykład mam ciągle powiększone węzły na szyi i jest ok.