Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹OnkologOnkologia – dziedzina medycyny zajmująca się profilaktyką, diagnostyką oraz leczeniem chorób nowotworowych. W zależności od rodzaju nowotworu, jego usytuowania, stopnia zaawansowania współczesna onkologia leczy za pomocą farmakologii, radioterapii i chirurgii onkologicznej.
Regulamin działu
Niniejszy dział forum skierowany jest do chorych, którzy leczą się w poradniach onkologicznych, a także ich rodzin. Mile widziane są wszystkie osoby zainteresowane tą tematyką. Dzieląc się doświadczeniem z innymi, biorąc aktywny udział w toczących się dyskusjach, uzyskasz pomoc i wsparcie. Znajdziesz tu wskazówki dotyczące interpretacji wyników badań i diagnoz chorób nowotworowych. Możesz przyłączyć się do rozmowy na tematy związane z onkologią oraz leczeniem nowotworów. Czy istnieją skuteczne metody zapobiegania chorobom nowotworowym? Jak wygląda w tym przypadku profilaktyka? Skonsultuj się z użytkownikami forum, zadawaj pytania i szukaj odpowiedzi. Jak przygotować się do chemioterapii, radioterapii oraz zabiegu onkologicznego? Czym te metody zwalczania komórek rakowych różnią się między sobą? Jakie są wskazania do ich stosowania? Jeżeli chciałbyś poznać odpowiedzi na te i inne pytania odwiedź dział „Onkolog” i skonsultuj się z osobami, które posiadają w tym zakresie niezbędną wiedzę.
wiec palilem 3m iesiace po 2-8 fajek dziennie, tydzien temu dostalem pierwszy atak dusznosci i lekarz stwierdzil ze nic mi nie jest , ze to tylko nerwoból i przepisal srodki uspokajace. doszedł kaszel,katar,temperatura wiec poszedlem do lekarza i stwierdzil infekcje i przepisal antybiotyk. objawy nie ustepuja + do tego czuje bóle w klatce piersiowej, ciezej mi sie oddycha i odczuwam ból w tylniej strone pleców (głownie prawej) i boje sie ze mam raka płuc! ekg w normie chociaz to nie ma pewnie nic do powiedzenia.. mam także nerwice serca :(
donalf skoro masz nerwice to już wiesz skąd pozostałe objawy. Nie masz raka...nie palisz dużo i długo więc nie obawiaj się. Zrób sobie ,żeby się uspokoić Rtg klatki piersiowej choć ja uważam,że niema takiej potrzeby bo nic się nie dzieje a te bóle to po prostu nerwo-bóle. Mogą zmieniać lokalizacje,siłe a to,że wmawiasz sobie raka w niczym nie pomaga a tylko nasila objawy.
Witam - no pewnie że raka nie masz. Te bóle mogą być efektem intensywnego kaszlu ale miną. Rzuć te papierosy bo jak widzisz Twój organizm nie toleruje nikotyny. Pozdrawiam.
dzieki:) to wlasnie tak dziala ze np przeczytam ze objawem raka pluc jest plucie krwia to po tym jak "napluje" to nawet w resztkach keputchu widze krew... no coz dziekuje a papierosow juz nie pale :) tylko zażywam tabakę (od 10 miesięcy!) z ktora narazie zerwałem
Mam 16lat podobnie jak donalf pale od jakiś 3miesięcy około 5-10 papierosów dziennie(dodam, że jestem w trakcie rzucania) od dziś rana gdy się obudziłem strasznie bolała mnie klatka piersiowa. Jako, że pale stwierdziłem, iż może to być choroba płuc. Poczytałem trochę o raku. Strasznie się zmartwiłem, gdyż kilka objawów, które mam pasuje do raka. Mianowicie boli mnie w klatce piersiowej przy wdechu, mam duszności, chrypkę, kaszel i podczas wdechu powietrze świszczy. Do lekarza na razie nie idę, bo jeszcze się wyda, że pale. Dodam jeszcze, że przez kilka dni pracowałem u wujka, który ma plantacje tytoniu. Staram się nie martwić, ale cały czas się boje. Proszę o pomoc!
Taaa pierwszy krok rzucamy palenie. Rak płuc w wyniku palenia jest bardzo długotrwałym procesem często nie daje żadnych objawów więc kolego nie nakręcaj się. Idź do lekarza bo pewnie jakas anginka Cię załapała:)