Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹KardiologKardiologia –dziedzina medycyny, zajmująca się sercem oraz układem sercowo-naczyniowym, w szczególności wadami serca a także leczeniem nadciśnienia tętniczego, arytmii, choroby niedokrwiennej, zapalenia mięśnia sercowego, osierdzia, wsierdzia, zawałów oraz profilaktyką w tym zakresie.
Regulamin działu
W tym dziele możesz wziąć udział w dyskusjach z zakresu kardiologii oraz chorób serca, aorty i mniejszych układów krwionośnych. Jak im zapobiegać, a jak leczyć? Warto podzielić się swoimi uwagami, spostrzeżeniami oraz doświadczeniem zdobytym w czasie zmagania z dolegliwościami układu sercowo-naczyniowego. Masz pytania – zadaj je na forum. Cierpisz na nadciśnienie? A może Twoje problemy wiążą się z arytmią serca? Z pewnością doskonale zdajesz sobie sprawę, jak cenne dla człowieka jest jego serce – i Ty zadbaj o nie już dziś. Dowiedz się jak i gdzie leczyć nerwice, a także jakie czynniki należy wziąć pod uwagę, wybierając poradnię leczenia chorób kardiologicznych. Niezwykle istotne mogą okazać się informacje na temat zapalenia mięśnia sercowego, osierdzia i wsierdzia. Poznaj objawy, które mogą ostrzec cię o nadchodzącym ataku. Poznaj szczegóły związane z rekonwalescencją po przebytym zawale. Warto pogłębić swoją wiedzę w tych i innych obszarach kardiologii – zrób to z pomocą forum.
Mam 23lata i mam troche brzuszka. Cierpie chyba troche na nerwice i depresje(mie czuje emocji), pale papierosy. Ostatnio zaczelem dbac o siebie zaczynam dobrze sie odrzYwiac i intensywnie cwicze na silowni. Dzis miesiac od cwiczen i zdarzylo sie cos co zdarzalo mi sie wczesniej mianowicie. Ucisk w klatce piersiowej z mrowieniem. Dusznosci i mrowienie z odretwieniem szczeki. Po alkoholu na 2 dzien mialem czesto mrowiemie w klatce. Dzis to sie zdarzylo jak spqlilem z 4 papierosa naczczo. Jak chodzilem wcEsniej do lekarza ekg nigdy nic nie wykazalo imowili ze nerwus ze mnie. Echo tez nie ale wtedy jeszcze szczeka nie dretwiala I nie bylo az tak.
Witam, Konieczna jest konsultacja lekarska- musisz mieć zrobione EKG- zgłoś się do lekarza jak najwcześniej... Objawy o których piszesz są niepokojące, być może to przez zwiększony wysiłek fizyczny, a może też miałeś atak serca- należy to sprawdzić, bez wyników badań nic konkretnego nie można powiedzieć, także odsyłam do lekarza- daj nam znać co powiedział lekarz:) Aaaa.. i tak nawisem mówiąc, nieodczuwanie emocji to nie jest depresja...
Raczej nie atak bo tak przypomniec sobie to bylo juz wczesniej wiec przezylem juz ich pare. Taki stan trwa kilka do kiludziesieciu minut. Jakbym mial jakis ciezarek polozony na klatce tak usiska te mrowienie i konczyn i twarzy. Mam uczucie niedotlenienia. Serce bije raczej normalnie czy mozliwe ze to przez niedotlenienie z powodu papierosow? Do lakarze sie nie zglosze przed pazdziernikiem. A ten brak emocji co to?Trwa to od 2 lat.
Witam, Depresja to przewlekła choroba, która polega na znacznym spadku emocjonalnym przez minimum 2 tygodnie. Chorego nic nie cieszy, ma "doła", nie odczuwa żadnych przyjemności, każda aktywność go męczy, zamyka się w domu, izoluje od świata, ma wyraźny spadek sprawności intelektualnej, może być nadmiernie senny, lub cierpieć na bezsenność, a w konsekwencji może mieć myśli i próby samobójcze. (To są takie główne objawy) Jeśli w tych objawach rozpoznajesz większość u siebie, to jest duże prawdopodobieństwo, że masz depresję. Natomiast stan jak to nazywasz nie odczuwanie emocji- trochę nie pasuje do tego powyższego opisu, bo w depresji odczuwa się praktycznie same negatywne emocje (ale nie jest to stan bez emocji)- Rozumiesz różnicę?? Możesz powiedzieć coś więcej na ten temat?? P.S. Jeśli chodzi o nie odczuwanie emocji, a raczej o problemy z ich nazwaniem jest taka choroba jak aleksytymia- charakteryzuje się niezdolnością nazwania tego co czujesz, odczuwania, oczywiście to tak nawiasem mówiąc, bo zbyt mało powiedziałeś na temat tego "nie odczuwania emocji", by móc coś więcej powiedzieć... Co do tych epizodów- faktycznie jeśli powtarzały się już wcześniej i nie było po nich żadnych zmian w wynikach badań może to być na tle nerwowym. Czyli nerwica serca- którą też trzeba leczyć. Jednak zalecał, bym mimo to wizytę u lekarza. Warto pójść nawet w październiku (jeśli wcześniej nie możesz) i przekonać się, że wszystko jest ok, niż żyć z nieświadomością. :) Co do niedotlenienia- nie można tego wykluczyć, szczególnie, że masz nadwagę- tutaj z pomocą przyszły by badania co pozwoliłoby sprawdzić tą hipotezę. Jednak moim zdaniem, nikłe szanse... Przepraszam, że aż tak się rozpisałem- mam nadzieję jednak, że w jakiś sposób pomogłem:) Pozdrawiam!!