Czy to może być białaczka?, a może to jest coś innego?
Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹OnkologOnkologia – dziedzina medycyny zajmująca się profilaktyką, diagnostyką oraz leczeniem chorób nowotworowych. W zależności od rodzaju nowotworu, jego usytuowania, stopnia zaawansowania współczesna onkologia leczy za pomocą farmakologii, radioterapii i chirurgii onkologicznej.
Regulamin działu
Niniejszy dział forum skierowany jest do chorych, którzy leczą się w poradniach onkologicznych, a także ich rodzin. Mile widziane są wszystkie osoby zainteresowane tą tematyką. Dzieląc się doświadczeniem z innymi, biorąc aktywny udział w toczących się dyskusjach, uzyskasz pomoc i wsparcie. Znajdziesz tu wskazówki dotyczące interpretacji wyników badań i diagnoz chorób nowotworowych. Możesz przyłączyć się do rozmowy na tematy związane z onkologią oraz leczeniem nowotworów. Czy istnieją skuteczne metody zapobiegania chorobom nowotworowym? Jak wygląda w tym przypadku profilaktyka? Skonsultuj się z użytkownikami forum, zadawaj pytania i szukaj odpowiedzi. Jak przygotować się do chemioterapii, radioterapii oraz zabiegu onkologicznego? Czym te metody zwalczania komórek rakowych różnią się między sobą? Jakie są wskazania do ich stosowania? Jeżeli chciałbyś poznać odpowiedzi na te i inne pytania odwiedź dział „Onkolog” i skonsultuj się z osobami, które posiadają w tym zakresie niezbędną wiedzę.
Cześć. Ostatnio zauważyłem u siebie następujące objawy : jestem jakiś taki przemęczony, od 3 dni boli mnie gardło i mam jakąś infekcję bo kaszle, mam katar, boli mnie gardło itd. ( dziwi mnie to ponieważ jest lato, a zazwyczaj w lecie jestem zdrowy ) i do tego miałem przedwczoraj gorączkę, a dotego jestem blady i boli mnie głowa. To tyle co do objawów. A chodzi o to , że ostatnio baaaaaaardzo często jadlem chipsy, i wkońcu dowiedziałem się że mogą one powodować raka ( przy dużym stężeniu jakiegoś tak składnika ). No i tak sobie z ciekawości czytałem o tym i trochę się przejąłem, że moje objawy są bardzo podobne do objawów białaczki i przez to was pytam, szczególnie ludzi znających się dobrze na medycynie : ,, czy są to typowe objawy białaczki " , ,, czy to może być zwykła infekcja " itd.? Aha zapomniałem dodać, że jestem nastolatkiem i obecnie w związku z tymi objawami, mam bardzo zle samopoczucie. Proszę o rady. Pozdrawiam.
Dlaczego nikt nie odpowiada na mój post? :/ dziwne... Objawy dalej sie utrzymuja, lecz ból gardła mi juz przeszedl, ale jestem ogromnie osłabiony i blady. Wg objawów z neta, są podobne do objawów białaczki. Nie wiem juz co robic, licze na pomoc. pozdro
Jak na razie nie panikuj, objawy które opisujesz mogą być zwykłą infekcją. W chipsach rzeczywiście mogą występować związki rakotwórcze ale to nie znaczy, że zaraz wszyscy zachorują... ( w takim wypadku chyba połowa albo i więcej ludzkości byłaby chora). Latem często zdarzają się różnego rodzaju infekcje (chociażby jedną z częstszych jest angina)... Podsumowując : jak na razie nie zakładaj najgorszego, idź do lekarza jeśli Ci samo nie przejdzie, zrób badania krwi żebyś się więcej nie zadręczał (nie od razu po chorobie tylko odczekaj trochę bo inaczej wyniki nie będą wiarygodne). Moim zdaniem się przeziębiłeś ale to Ty sam siebie znasz najlepiej i jeżeli uważasz że te objawy nie są normalne i bardzo wzbudzają twój niepokój zgłoś się do lekarza.
A ja powiem tak zacząć od zakaźnego żeby wykluczyć choroby zakaźne,a później na gwałt morfologia jeżeli wyniki będą złe hematolog,potem szpik.Diagnoza może być chłoniak