Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam serdecznie. W marcu 2008 roku podczas treningu piłkarskiego kopiąc piłkę uderzyłem lewą stopą w ziemię, o dziwo zaczęło boleć kolano, od tego momentu pojawiło się bolesne uczucie "uciekania" (do wewnątrz),muszę podkreślić, że nie miałem ani opuchlizny ani żadnego krwiaka (aż po dziś dzień). Pierwsza wizyta u ortopedy (zrobione rtg) i diagnoza: naciągnięcie więzadeł krzyżowych i 3 miesięczna przerwa w grze - po tejże przerwie wróciłem do treningów, lecz pod koniec treningu noga ponownie boleśnie "uciekła", kolejna wizyta (u innego ortopedy) i kolejna diagnoza: problem z łąkotką i skierowanie na artroskopię z której w ostateczności zrezygnowałem tym samym zrezygnowałem z grania w piłkę. W ciągu roku noga "uciekała" w kolanie około 5-10 razy, na dzień dzisiejszy od 1,5 roku noga już nie "ucieka" Ja wróciłem do piłki, jednak czuję jeszcze w kolanie kłucie i boję się, że w każdej chwili kontuzja powróci. Czy to możliwe, że mam zerwane więzadła?
mri nic nie pomoze Mialem podobna sytuacje z lewym kolanem i musialem czekac ok 3 miesiace na mri ktore i tak nic nie wykazalo... Lepiej poddaj sie od razu artroskopii tylko w jakims pozadnym szpitalu najlepeij prywatnie zeby CI tego nie sknocili... Ja po artroskopi dlugo dochodzilem do siebie i dlatego teraz (mam miec robiona w druga noge artroskopie )wole zaplacic zeby miec to zrobione raz a dobrze