Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹AlergologAlergologia – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób o podłożu alergicznym takimi jak alergiczne zapalenie spojówek, nieżyt nosa, atopowe zapalenie skóry (AZS) i inne choroby atopowe. Zajmuje się również alergią pokarmową a także diagnozowaniem chorób poprzez badania diagnostyczne takie jak testy skórne, ekspozycyjne, badania serologiczne i spirometryczne.
Regulamin działu
Lekarz alergolog zajmuje się leczeniem alergii, wysypki oraz astmy mających podłoże alergiczne. Często odwiedzasz jego gabinet? Jeżeli odpowiedź na to pytanie jest twierdząca, z pewnością trafiłeś we właściwe miejsce. W tym dziale znajdziesz porady oraz informacje odnośnie metod diagnozy oraz leczenia chorób alergicznych, które mogą objawiać się zapaleniem spojówek, nieżytem nosa czy też atopowym zapaleniem skóry (AZS). A może zauważyłeś niepokojące sygnały, które wysyła do ciebie twój organizm? Zastanawiasz się czy to właśnie alergia? Przedstaw swoją sytuację innym użytkownikom forum, być może właśnie tą drogą uzyskasz pomoc. Także w tym miejscu dowiesz się czegoś więcej na temat testów skórnych. Czy są one bezwzględnie skuteczne? Kiedy lepszą metodą diagnostyczną mogą okazać się testy z krwi? Na czym polega badanie IgE całkowite? Poszukujesz odpowiedzi na te i inne pytania? Odwiedź dział „Alergolog” i opisz swoje wątpliwości. Zapytaj o sposoby leczenia twojej alergii.
Witam. Moj 20 miesieczny syn pije mleko Cow&Gate polski odpowiednik to bebiko. Od jakis 5 miesiecy na udach z przodu i ztylu,na lydkach i troszke na raczkach i buzi dostal szorstka wysypke. Czasami na nogach jest bardzo czerwona,ale go nie swedzi. Od kilku miesiecy jego kupka jest bardzo ciemna i twarda. Nie jest to uczulenie od proszku,cytrusow ,uwazam co on je. Wydaje mi sie ze jest alergikiem na mleko. Od 2 tygodni odstawilam mu i nie podaje..tylko czasami kozie. Jego skora troszke sie poprawila. Mieszkam w irlandii lekarz powiedzial mi ze to wyrostki karotenu i nie ma czym sie martwic ale ja widze ze to racfzej od mleka. Zaczelam podawac mu od kilku dni Zyrtec. Co mam robic...Co to moze byc??prosze o rade
Dzieciaczkowi można zrobić już testy skórne... więc najwyższy czas, bo poprosić lekarza rodzinnego o to. Może nawet uda się wynegocjować skierowanie do specjalisty alergologa. Gdy w testach nic nie wyjdzie warto udać się do dermatologa.