Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹AlergologAlergologia – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób o podłożu alergicznym takimi jak alergiczne zapalenie spojówek, nieżyt nosa, atopowe zapalenie skóry (AZS) i inne choroby atopowe. Zajmuje się również alergią pokarmową a także diagnozowaniem chorób poprzez badania diagnostyczne takie jak testy skórne, ekspozycyjne, badania serologiczne i spirometryczne.
Regulamin działu
Lekarz alergolog zajmuje się leczeniem alergii, wysypki oraz astmy mających podłoże alergiczne. Często odwiedzasz jego gabinet? Jeżeli odpowiedź na to pytanie jest twierdząca, z pewnością trafiłeś we właściwe miejsce. W tym dziale znajdziesz porady oraz informacje odnośnie metod diagnozy oraz leczenia chorób alergicznych, które mogą objawiać się zapaleniem spojówek, nieżytem nosa czy też atopowym zapaleniem skóry (AZS). A może zauważyłeś niepokojące sygnały, które wysyła do ciebie twój organizm? Zastanawiasz się czy to właśnie alergia? Przedstaw swoją sytuację innym użytkownikom forum, być może właśnie tą drogą uzyskasz pomoc. Także w tym miejscu dowiesz się czegoś więcej na temat testów skórnych. Czy są one bezwzględnie skuteczne? Kiedy lepszą metodą diagnostyczną mogą okazać się testy z krwi? Na czym polega badanie IgE całkowite? Poszukujesz odpowiedzi na te i inne pytania? Odwiedź dział „Alergolog” i opisz swoje wątpliwości. Zapytaj o sposoby leczenia twojej alergii.
buderhin, bardzo dobry lek :) w moim przypadku po pewnym czasie przestał skutkować, dlatego lekarz wypisał mi :avamys: do nosa, ale pomaga i na katar o podłożu alergiczny i na zapalenie spojówek.
Edytaaa95 napisał(a):buderhin, bardzo dobry lek :) w moim przypadku po pewnym czasie przestał skutkować, dlatego lekarz wypisał mi :avamys: do nosa, ale pomaga i na katar o podłożu alergiczny i na zapalenie spojówek.
Oczywiście że tak bywa,ponieważ każdy lek powinien być dostosowany do potrzeb i organizmu każdego pacjenta indywidualnie. Co do tego nie ma żadnych wątpliwości.Ja napisałem o jego działaniu na mój indywidualny przypadek,gdyż po jego zażywaniu odnoszę ogromną ulgę,chociaż jak widzę objawy mamy podobne. Pozdrawiam.
Jestem alergikiem od dziecka...co roku przezywam koszmar! jestem wylaczony z zycia i normalnego funkcjonowania w okresie od maja do lipca:((( objawy nasilaja sie rano( wtedy szybko zazywam lek):( katar(zapchany nos),swedzenie oczu i twarzy,kaszel:( w ciagu dnia jest lepiej, po calym dniu i kontakcie z pylkami znowu sie zaczyna...odradzam w tym czasie bywanie w parkach, na polach. chcialbym sie odczulac, ale nie wiem , czy w tym wieku(25 lat) nie niesie to zadnych konsekwencji dla zdrowia:(
Odczulanie, to nic strasznego i nie powinieneś się go obawiać. Nie mam pojęcia o jakich konsekwencjach dla zdrowia piszesz, w każdym razie nic nie przychodzi mi do głowy. Dużo bardziej niebezpieczne od odczulania jest pozostawienie alergii nieleczonej. Zresztą odczulanie przeprowadzane jest (jeżeli mówimy o szczepionkach w formie zastrzyków) w gabinetach, przychodniach alergologicznych, tak więc jesteś pod kontrolą wykwalifikowanego personelu. Jednak warunkiem rozpoczęcia jest szczegółowe zdiagnozowanie alergii, żeby wiedzieć dokładnie na co się trzeba odczulać. Okres w jakim występują Twoje objawy sugeruje alergię na pyłki traw, przynajmniej tak wynika z kalendarza pyleń, który znalazłam na alergianapylki.pl. A tak w ogóle, to to jest strona o odczulaniu i alergii na pyłki, więc może na nią zajrzyj. W razie jakiś wątpliwości najlepiej poradzić się alergologa.
Dziekuje za odpowiedz...konsultuje sie z lekarzami od dziecka,mialem swojego alergologa, przepisywal mi leki. W wieku ( 14, czy 15 lat) bylem w osrodku medycyny niekonwencjonalnej, tam zrobili mi wszystkie testy,okazalo sie ,ze jestem uczulony na pylki traw(!), kwiatow, wynalezli u mnie tez wiele innych alergenow( np. pierze kacze, siersc psa, niektore owoce), ale to sie nie zgadza zupelnie..przez caly rok czuje sie dobrze, najgorsza jest dla mnie wiosna! Na czym dokladnie polega odczulanie? powiedziano mi kiedys, ze ma to zwiazek z hormonami i leczenie moze doprowadzic np. do nadmiernego tycia itp. Pozdrawiam
Odczulanie, czyli immunoterapia swoista polega na podawaniu osobie uczulonej stopniowo wzrastających, potem podtrzymujących dawek szczepionki zawierającej alergen lub kilka alergenów, w celu wywołania tolerancji. Według WHO immunoterapia swoista jest jedyną znaną formą leczenia, która może zmienić naturalny przebieg choroby alergicznej i spowodować wyleczenie.
witam. Mam pewien problem. Mam 20 lat od 3lat chodze na solarium (czasem rzadziej czasem czesciej zdaza sie tez tak ze przez jakies pol roku nie chodze wogole) i zawsze po wizycie w solarium nic mi nie dolegalo. Od pewnego czasu zauwazylam ze po kazdym opalaniu bardzo swedza mnie piersi.Nie biore zadnych lekow itp. Bardzo prosze o napisanie dlaczego tak sie dzieje i czy to moze byc alergia. Prosze o szybka odpowiedz.
tak bylam i wczesniej nic sie nie dzialo. co do kosmetykow to nie nigdy nic nie stosowalam i terazz tez nie stosuje. DLAtego sie zastanawiam co sie dzieje bo nigdy wczesniej nie mialam takiego czegos
dziwne mi sie wydaje tez to ze swedza mnie tylko piersi i nic poza tym.Swedzialy mnie ostatnio tak przez 1h lub 2h i przestawalo a dzisiaj jak poszlam o godz16 tak swedza mnie do tej pory. nie juz tak bardzo jak na poczatku ale jeszcze troche tak...
A musisz korzystać z solarium ? A może jak kładziesz się na łóżko to jesteś w tych miejscach spocona ? Wprawdzie nie słyszałam o takiej alergii ale wszystko teraz jest możliwe.
spocona nie. napewno nie. A z solarium jak korzystam regularnie to przynajmniej jestem troszke opalona wiec napewno nie przestane... Mam jasna karnacje i bardzo trudno jest mi sie opalic a na sloncu lezec przez pol dnia to nie zabardzo mam czas...dlatego w lecie czy przed jakas impreza regularnie chodze na solarium. do tej pory nic mi nie dolegalo a teraz... naprawde nie wiem co sie dzieje;\