![]() |
![]() |

Malinowa21 napisał(a):Przyczyną alergii nie jest alergia, a ATOPIA, czyli skłonność do nadprodukcji przeciwciał IgE, UWARUNKOWANA GENETYCZNIE i odczulanie nie zmienia tego, ono jedynie uniewrażliwia nas na wybrane alergeny. Zazwyczaj jeden, dwa, góra trzy, a zauważ, że większość osób bywa uczulonych na wiele więcej substancji niż tylko trzy, więc nie można tu mówić o pozbyciu się alergiiEdytaaa95 napisał(a):Immunoterapia, polega na uderzeniu w przyczynę choroby i stopniowym przyzwyczajeniu organizmu, do alergenów na które jesteśmy uczuleni.Edytaaa95 napisał(a):A skąd wiesz, że po odczulaniu alergia się odradza ? To nieprawda. Ona albo ustaje całkowicie, albo jej objawy są znacznie mniejsze.
może się zdarzyć przecież sytuacja, że odczulasz się powiedzmy na brzozę, załóżmy, że odczulanie zakończyło się powodzeniem (a wcale nie musi), nie reagujesz już po kilku latach na brzozę za to może się w tym czasie pojawić alergia na trawy. Musiałaś chyba coś bardzo mylnie zinterpretować, bo nikt nie obiecywał, że jak się odczulisz na jeden alergen to do końca życia przestaniesz być alergikiem. Twój organizm nadal ma skłonność do nadprodukcji IgEzapomniałaś dodać "albo odczulanie nie zadziała"Edytaaa95 napisał(a):Ona albo ustaje całkowicie, albo jej objawy są znacznie mniejsze.jeżeli jest to alergia krzyżowa. Jeśli nie można jeść jabłek TYLKO w okresie pylenia brzozy jest to alergia krzyżowa i wtedy faktycznie. Natomiast jeśli nie można jeść jabłek przez cały rok... jest to po prostu alergia na jabłka i żadne odczulanie na brzozę nie pomoże.też coś o tym słyszałam, nie wiem czy to będzie rzeczywisty przykład, ale obiło mi się o uszy, że aby pozbyć się alergii na jabłka, stosuje się odczulanie alergenami pyłków brzozy...
Poza tym odczulanie przeprowadza się JEDYNIE gdy nie ma możliwości eliminacji alergenu. Więc z powodu samych jabłek żaden lekarz nie będzie odczulał
I jeszcze raz napiszę, żeby było wyraźnie:
przyczyną alergii nie jest alergia jak błędnie twierdzicie
przyczyną alergii jest atopia, czyli uwarunkowana genetycznie skłonność do nadprodukcji przeciwciał IgE.
odczulanie nie usuwa tej skłonności, więc nie usuwa PRZYCZYNY

*Poziomka* napisał(a):A nie zapomnialam, hehe ; )
Byłam u mojego lekarza po skierowanie, lecz dowiedziałam się, że w moim miescie mozna tylko isc prywatnie do alergologa.
Pani doktor dała mi receptę na Zyrtec, więc muszę teraz kupić te tableki, bo przyznam się, że trochę 'olałam' sprawę jednak muszę znowu do niej powrócić .
Oczywiście jeszcze muszę dowiedzieć się ile będzie kosztować ta wizyta u alergologa, bo niestety nie mam wiedzy na ten temat. ;/

*Poziomka* napisał(a):Wczoraj już nie wzielam zyrtecu i biegunki nie ma. Mam w domu takie kropelki do nosa Xylometazolin , kiedy je wezme - pomagaja . Czy moge zatem je brać? Czy moze nie sa one przeznaczone dla alergikow?