![]() |
![]() |

piotrosiama13 napisał(a):Zibi - ależ to nie było pod Twoim adresem - też jestem alergiczką i zdumiało mnie stwierdzenie o możliwości zwalczania alergii.

Edytaaa95 napisał(a):No okej, okej. Środkami doraźnymi możemy pozbyć się jej objawów, a leczeniem przyczynowym możemy pozbyć się jej raz na zawsze, nie ?

*Poziomka* napisał(a):Witam,
Od jakiegoś czasu (rok temu w tym samym czasie tak samo) zawsze z rana kicham, "kręci" mnie w nosie i przy tym łzawią mi oczy - czasem też 'swędzi' mnie podniebienie. Późnym wieczorem trochę też mam te objawy jednak nie są one tak silne jak rankiem. O innej porze dnia nie mam tych objawów.
Rok temu w tym samym okresie czasu miałam tak samo.
Czy to może być alergia? Czy może te objawy spowodowane są zupełnie czymś innym?
Pozdrawiam.
Edytaaa95 napisał(a):zibi, tu się z Tobą nie zgodzę.
Immunoterapia, polega na uderzeniu w przyczynę choroby i stopniowym przyzwyczajeniu organizmu, do alergenów na które jesteśmy uczuleni. To nie jest również leczenie doraźne. Mylisz pojęcia.

Edytaaa95 napisał(a):Powtórzę może raz jeszcze, że leki alergiczne nie leczą alergii. One tylko łagodzą objawy. Pomagają nam w funkcjonowaniu. Jak tylko je odstawimy, to objawy się nasilą.
A skąd wiesz, że po odczulaniu alergia się odradza ? To nieprawda. Ona albo ustaje całkowicie, albo jej objawy są znacznie mniejsze.

Przyczyną alergii nie jest alergia, a ATOPIA, czyli skłonność do nadprodukcji przeciwciał IgE, UWARUNKOWANA GENETYCZNIE i odczulanie nie zmienia tego, ono jedynie uniewrażliwia nas na wybrane alergeny. Zazwyczaj jeden, dwa, góra trzy, a zauważ, że większość osób bywa uczulonych na wiele więcej substancji niż tylko trzy, więc nie można tu mówić o pozbyciu się alergiiEdytaaa95 napisał(a):Immunoterapia, polega na uderzeniu w przyczynę choroby i stopniowym przyzwyczajeniu organizmu, do alergenów na które jesteśmy uczuleni.
Edytaaa95 napisał(a):A skąd wiesz, że po odczulaniu alergia się odradza ? To nieprawda. Ona albo ustaje całkowicie, albo jej objawy są znacznie mniejsze.
zapomniałaś dodać "albo odczulanie nie zadziała"Edytaaa95 napisał(a):Ona albo ustaje całkowicie, albo jej objawy są znacznie mniejsze.
jeżeli jest to alergia krzyżowa. Jeśli nie można jeść jabłek TYLKO w okresie pylenia brzozy jest to alergia krzyżowa i wtedy faktycznie. Natomiast jeśli nie można jeść jabłek przez cały rok... jest to po prostu alergia na jabłka i żadne odczulanie na brzozę nie pomoże.też coś o tym słyszałam, nie wiem czy to będzie rzeczywisty przykład, ale obiło mi się o uszy, że aby pozbyć się alergii na jabłka, stosuje się odczulanie alergenami pyłków brzozy...