Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹InternistaInterna – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami wewnętrznymi człowieka czyli chorobami układu oddechowego, pokarmowego, krążenia a także ostrymi zatruciami, chorobami zawodowymi, skazami krwotocznymi, chorobami układu ruchu.
Regulamin działu
Dyskusje w tym dziale toczą się wokół tematów związanych z wszelkimi dolegliwościami wewnętrznymi człowieka. Jeżeli szukasz informacji na temat układu pokarmowego, oddechowego czy też układu krążenia, powinieneś odwiedzić to miejsce. Zadawaj pytania i szukaj odpowiedzi. Forum adresowane jest zarówno do samych pacjentów poradni internistycznej, jak i członków ich rodzin, którzy pragną pogłębić swoją wiedzę w tym obszarze. Zapraszamy do aktywnego uczestnictwa w rozmowach, dzielenia się swoim doświadczeniem oraz udzielania wskazówek innym. Dowiedz się czegoś więcej na temat skazy krwotocznej i chorób zawodowych. Jeżeli szukasz pomocy w interpretacji diagnozy swojej dolegliwości czy też interpretacji przeprowadzonych badań – nie wykluczone, iż znajdziesz ją właśnie w tym oto miejscu. Naucz się radzić ze swoimi problemami zdrowotnymi, pozwól sobie pomóc – postaw na zdrowie! Warto wykorzystać szansę jaka płynie z możliwości aktywnego uczestniczenia w dyskusjach na temat spraw, które cię dotyczą.
Witam. Mam anginę ropną gardła,dostałem Gente/zastrzyki/.obecnie Unidox.W trakcie brania zastrzyków bardzo rozbolały mnie nerki-lekarz powiedział że to normalne i tak ma być,ale obecnie przy tabletkach ból nie ustępuje.Nie wiem czy mam przerwać branie leku /nie chciałbym przerywać leczenia/,czy mam zmienić lekarza bo coś mi się tu nie podoba.Proszę poradżcie coś.Pozdrawiam...podłamany.
Tragedia. Gentamycyna działa nefrotoksycznie i ototoksycznie. Nie stosuje się jej standardowo, to antybiotyk uzywany w ostateczności. Jak najszybciej skontroluj nerki (poziom mocznika i kreatyniny w surowicy krwi, ogólne badanie moczu). I koniecznie idź do innego lekarza.
Dzięki Peter za odp.zmieniłem lekarza-dostałem obecnie Clindamycin 600x2,zadowolony idę do apteki -a tu znajoma pani z za okienka " Ależ to mocny atybiotyk".I wtym momencie zdębiałem.Nadmienię iż obecnie gardło mam bez nacieków ropnych,na badanie moczu nie dostałem Hm...Chyba pójdę teraz do kowala :cry: Pozdrawiam Wszystkich-i daleko od noszy..... Ps.a może przesadzam.!?
Powiem tak: jeśli dolegliwości się utrzymują, to wykonaj sobie przynajmniej ogólne badanie moczu prywatnie. Kosztuje to ok. 30 zł, a więc nie tak dużo. Jeśli czopów ropnych nie ma, to na razie daj sobie spokój z tym antybiotykiem. Faktycznie jest silny, nie wiem, co za lekarze są w Twojej miejscowości. Zrób sobie wymaz z gardła na posiew i wszystko będzie wiadomo, a nie faszeruj się antybiotykami, bo w końcu uszkodzą Ci nerki lub wątrobę, lub dostaniesz grzybicy. Posiew kosztuje też ok. 30 zł. Mam nadzieję, że rodzice pomogą. Poza tym, po takich antybiotykach wątpię, żeby coś jeszcze tam było, może być to tylko podrażnienie lub współistniejące zakażenie wirusowe. Antybiotyki wtedy absolutnie nie maja sensu.
Nerki sprawdzę choćby dla św.spokoju,antybiotyk odstawiam,ważniejsze są nerki,z gardłem powinienem wyjść na prostą,no chyba że będzie nawrót choroby za 2-tyg(ryzykuję).Dzięki za wsparcie Pozdrawiam-Hej.