Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
Mam 37 lat a moj partner 47,oboje bardzo pragniemy miec dziecko.Wiem ze w naszym wieku szanse zajscia w ciaze sa mniejsze,ale ciagle sa.Od 3 miesiecy bardzo sie staramy ale ostatnio znowu dostalam okres.Jednak pojawil sie tydzien wczesniej tzn.3 tygodnie od zakonczenia poprzedniego.Teraz kochalismy sie nawet w czasie okresu bo wyczytalismy ze niektore kobiety maja jajeczkowanie jeszcze podczas jego trwania.Kiedy pojawiaja sie pierwsze obiawy ciazy?I po ilu dniach mozna zrobic test?Czy mamy szanse zostac rodzicami?tAK BARDZO PRAGNIEMY TEGO DZIECKA:-)
Można wykonać po 7 dniach badanie krwi i wizyta u gina ale zasadniczo po 10 dniach można wykonać normalny test ciążowy.Już w dwa tygodnie po zapłodnieniu mogą wystąpić objawy z tym że nie będą to takie pewne(mogą być inne przyczyny pewnych objawów(nudności,zatrucia,stany zapalne)Najpewniejsze stwierdzenie jest badanie krwi połączeni z wizytą u gina.Wciągu 4-6 tygodni można wykonać już badanie usg gdzie można zaobserwować embrion. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie zajście w ciąże o ile nie występują inne przyczyny,czasem pragnienie posiadania dziecka mogą też utrudniać zajście w ciążę.
Dziekuje za odpowiedz.Wiesz i tak powinnam isc do ginekologa bo...to jest glupota z mojej strony ,ale nigdy u niego nie bylam.Wiem powiesz ze powinnam isc tam napewnoi pewnie zapytasz dlaczego do tej pory tego nie zrobilam,wstydzilam sie.Jestem kobieta puszysta (wzr.165cm,ok100kg),a do tego dopiero w tamtym roku przestalam byc dziewica.Bylo mi wstyd 36 letnia dziewica.Dzisiaj zapisalam sie na wizyte ,ale termin dopiero 18 sierpnia.Pojde tam napewno ,bo chciala bym zostac mama a poza tym zalezy mi na zdrowiu dziecka.Moze juz jestem w ciazy ,czas to pokaze(12 lipca powinnam dostac okres).Moze pomyslisz ze jestem nieodpowiedzialna ,ze jako kobieta nigdy sie nie zbadalam ,ale moj wstyd byl tak silny ze nawet terapia z psychologiem nie pomogla.Teraz obiecuje pojde tam i oby wszystko bylo ok.
Rozumiem Twój wstyd,chociaż tak naprawdę nie było powodu do wstydu,lekarza na pewno by to nie zdziwiło,bo i czego się tu wstydzi,czego że jesteś puszysta?No nie ważne,ważne że się zdecydowałaś a to już duży plus.Jak Będziesz miała pytania,bardzo proszę po to jesteśmy aby wyjaśniać i pomagać.Powodzenia i oby Ci się spełniło.
Przyznam sie ze dokladnie nie wiem .Czuje kiedy mam jajeczkowanie bo wtedy boli mnie podbrzusze i powtarza sie to co miesiac. W maju mialam okres 18 i trwal 7 dni a w czerwcu dostalam 12 i rowniez trwal 7 dni.Kochalismy sie teraz z partnerem od 3 dnia okresu przez 13 dni bo tyle razem bylismy (ja musialam potem wyjechac) i robilismy to 2-3 razy dziennie bo wyczytalam ze owulacja trwa tylko 16 godzin.Jak mozesz to powiedz mi kiedy sa te najbardziej te plodne dni.Wczesniej tym sie nie interesowalam ,bo nawet nie myslalam o mezczyznach.Jednak moge powiedziec wszystkim kobietom ktore tak ja sa zakompleksione i nie moga sie przelamac do kontaktu z mezczyznami :uwierzcie w siebie,pokochajcie siebie takie jak jestesci.Ja jak uwierzylam w siebie zauwazylam ze mezczyzni mnie inaczej postrzegaja,zaczeli sie za mna ogladac a i po pewnym czasie podrywac.Umowilam sie na pare randek ,przeszlam przez 3 miesieczny zwiazek,ktory sie rozpadl z winy partnera ,a teraz jestem szczesliwa kobieta.Mam wspanialego mezczyzne ,ktory mnie kocha i rozpieszcza.Dlatego mowie uwierzcie w siebie dziewczyny wszystkie jestesmy piekne tylko czasami same w to nie wierzymy.Pozdrawiam i prosze o odpowiedz.
Owulacja trwa max 24 h, ale jesteś płodna przez kilka dni. Możesz zajść w ciążę wyłącznie w okresie płodności, który możesz rozpoznać w każdym cyklu i który jest jeden w cyklu. Przez resztę cyklu jesteś niepłodna i nie możesz zajść w ciążę. Możesz czuć ból owulacyjny, który jest tylko dodatkowym objawem płodności, ale nie daje informacji o tym, kiedy komórka jajowa jest uwalniana. On może występować przed owulacją, w trakcie i po niej (najczęściej przed nią). Takie są wyniki badań wielu kobiet, które prowadziły samoobserwację cyklu w porównaniu z monitoringiem USG i badaniem stężenia hormonu LH. Samo odczuwanie bólu owulacyjnego to za mało. Na tej podstawie nie można rozpoznać płodności.
Jeśli chcesz wiedzieć, kiedy jesteś płodna i niepłodna, naucz się rozpoznawania płodności. Do tego celu potrzebujesz obserwować objawy płodności, sygnały organizmu, na podstawie których możesz rozpoznać płodność, niepłodność, istnienie ciąży, jej brak oraz być wcześnie ostrzeżona o ew. problemach ze zdrowiem. Główne objawy płodności: śluz szyjkowy, podstawowa temperatura ciała, dodatkowo szyjka macicy. Oprócz nich zwraca się uwagę na różne dodatkowe objawy płodności. Obserwacje prowadzi się codziennie i zapisuje wyniki na specjalnej karcie obserwacji. Potem interpretuje się je wg wybranej metody rozpoznawania płodności. Dzięki temu wiesz, kiedy jesteś płodna i niepłodna.
Tutaj jest prosty kurs jednej z metod, jak prowadzić obserwacje i je interpretować: http://npr.pl//index.php/content/category/5/17/43/
Możesz je zapisywać na karcie obserwacji do pobrania z tamtej strony albo skorzystać z wirtualnej na www.28dni.pl Tam znajdziesz inne użytkowniczki w podobnej sytuacji.
Najlepiej spraw sobie podręcznik i skontaktuj z instruktorem np. na 28dni.
Smutno mi .Zrobilam test i znowu jest ujemny.Wiem ze jest wiele kobiet ktore probuja latami.Tak bardzo pragne przytulic wlasne dziecko .Moze kiedys sie uda ale ja juz nie mam zbyt wiele czasu mam 37 lat a moj partner 47 .Jak widze na forach mlode kobiety maja trudnosci z zajsciem w ciaze a co dopiero ja.Mam nadzieje ze stanie sie kiedys cud i zobacze na tescie dwie upragnione kreseczki:(((
Mialam dopiero w sierpniu isc do ginekologa ale juz jutro ide .Postanowilam ze sie przelamie i w moich staraniach pomoze mi fachowiec czyli ginekolog.Boje sie troche tej wizyty ,bo moze uslysze ze cos jest nie tak .Ale lepiej pozno niz wcale i teraz dowiedziec sie czy jestem zdrowa i czy moge miec dzidziusia.Jutro napisze jak bylo,pozdrawiam serdecznie.
Bierzesz ze sobą wykresy z objawami płodności? To pierwsza i podstawowa diagnostyka cyklu. Na tej podstawie wybiera się termin ew. badań hormonalnych i monitoringu cyklu.