Czy mam nerwice? Jestem bardzo mloda osoba, chodze do gimnazjum. mam silne bule klatki piersiowej, uciski. Czasem boli mnie serce, czasami po nerwowym dniu odczuwam straszny bol plecow i w okolicach piersi. Kreci mi sie w glowie.... To nerwica????
Wydaje mi się, że możesz mieć początki nerwicy. Widać wyraźnie z opisu twoich dolegliwości, że nie radzisz sobie ze stresem. Twój stres przekroczył próg wytrzymałości organizmu. Na pewno przydało by Ci się miejsce, w którym mogłabyś odpocząć i odreagować stres w szkole: spacer, poczytanie książki. Ważne jest też mieć osobę u której można się wygadać. Pozdrawiam pa :P
Droga Carlo :) Popieram inne osoby bo też myślę, że to może byc początek nerwicy ale nie martw się :) Może najpierw warto by było pójść zrobić wyniki, ponieważ nic nigdy nie wiadomo. Pamiętaj: Masz jeszce całe życie przed sobą ;) ;P ja też to sobie powtarzam :-)
Witam! Jestem na tym forum pierwszy raz. Mam 21 lat i dotarło do mnie dziś w nocy że nie radzę sobie z własnymi lękami. Miałam napad lęku który trwał koło 30 minut z dusznościami i myślami że za chwilę umrę, cała byłam mokra od potu. Zadzwoniłam do przyjaciela , porozmawiałam, wzięłam dwie łyżeczki Nervosolu i zareagowałam na tą sytuację wymiotami(zaraz po łyknięciu tego ziołowego specyfiku) Udało mi się potem zasnąć ale tylko na 2 godziny , po obudziłam się znów z dziwnymi uczuciami i myślami. Wzięłam Nervosol i podjęłam właśnie decyzję że nie będę w stanie iść do pracy. Ogólnie jestem studentką a teraz jest okres egzaminów(dość trudnych i męczących) . Bardzo mnie stresują ponieważ to ostatnia sesja przed obroną pracy licencjackiej i nie chciałabym nic zawalić. Piszę tu bo tak naprawdę to potrzebuję rady od osoby która tak jak ja od długiego czasu ciągle jest rozdrażniona i zła, kłóci się z bliskimi, ma ciągłe pretensje, ma ciągłe napięciowe bóle głowy w okolicy czołowo-skroniowej, wstaje i kładzie się zmęczona, i ciągle się obawia że coś złego się stanie z jej zdrowiem w momencie kiedy nikogo przy niej nie będzie(i nie będzie nikogo kto mógłby pomóc) a jednoczenie ma "lęk przed lękiem" i woli żeby to się nie wydarzyło żeby nie zwracać na siebie większej uwagi. Chcę się leczyć i proszę Was o polecenie mi jakiegoś lekarza :( A wszystko zaczęło się 2 lata temu gdy zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne które zrobiły przewroty w moim organizmie(zmieniłam je na lżejsze i czuję się teraz o niebo lepiej). Wtedy to zaczęła boleć mnie głowa często a w zasadzie to takie dziwne uczucie w głowie i taka słabość organizmu (tak jakbym miała zemdleć ale nie mdleję). Zrobiłam badania: CT głowy, płyn mózgowo-rdzeniowy, USG jamy brzusznej, wszystkie badania krwi, EKG, ciśnienie i nic nie wykazało. Wtedy też po pobraniu płynu mózgowo rdzeniowego miałam zespół po punkcyjny kiedy to leżałam tydzień płasko i wtedy miałam pierwszy napad panicznego lęku gdy byłam sama w domu. Bałam się że coś mi się stanie i nikt mnie nie znajdzie bo zamknięta jestem w swoich 4 kątach a nie mogłam wstać ze względu na przerażający ból głowy związany z tym zespołem. Poradziłam sobie z tą sytuacją i wyszłam na prostą ale dziś mi znów wrócił lęk paniczny, o którym wspomniałam wyżej. Oczywiście jeśli chodzi o codzienność to mam problemy z zasypaniem, budzę się w nocy, ciągle jestem zmęczona i brak mi w życiu werwy, mam wraże nie że nic mnie ie cieszy i że się boje o swoje zdrowie. Naprawdę potrzebuje pomocy i wiem o tym.
Witaj Wiem przez co przechodzisz ja też miałam przez długi czas okres nasilonych objawów...teraz jest lepiej jestem po dwóch psychoterapiach wiele zrozumiałam mam kilka technik radzenia sobie z tym, ale przyznam, ze czasem czuje się bez silna jak to wraca. Musisz być wytrwała i konsekwentna w walce z nerwicą. Najlepiej jak byś się udała na terapie mi to naprawdę dużo uświadomiło często przyczyna siedzi w naszej nieświadomości w wypartych przykrych dla nas zdarzeniach, których sami nie jesteśmy w stanie zrozumieć mogę ci pomóc znaleźć psychoterapeutę.. mogę też udzielić ci kilka wskazówek jak sobie radzić pozdrawiam ....
Carlo - radzę Ci udać się do lekarza! nie proś na forum o diagnozę, tylko lekarz może stwierdzić na pewno co Ci dolega. Dziwię się osobom, które tak lekkomyślnie mówią komuś co mu jest. Forum nie zastąpi lekarza, a nawet lekarz nie postawi diagnozy przez internet. Objawy wskazujące na to czy na tamto mogą być równie dobrze objawami jakiejś innej choroby a Carla uspokojona na forum, będzie myślała, że ma nerwicę. Pomyślcie o tym, zanim znowu napiszecie komuś, kto jeszcze nie był u lekarza, że jego objawy wskazują na nerwicę.