Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
Witam. Spóźnia mi się okres 5 dni. Dwa miesiące temu wykryto mi polipa na dnie macicy i 17września mam termin zabiegu. Ostatnią miesiączkę miałam 28.06 i trwała 11 dni co mi się nigdy wcześniej nie zdarzyło. Cykle mam 25-26 dni. Po ostatniej miesiączce współżyłam w dniach niepłodnych, raz bez zabezpieczenia, ale stosunek przerywany(chociaż może 1-2 dni mogły się zahaczyć. Zrobiłam 2 testy -wyszły negatywne. Dziś zrobiłam na bHCG -jutro wynik. Nerwy do tego czasu mnie zjedzą pewnie. Proszę o odpowiedź czy możliwa jest ciąża. Wiem że to głupie ale okropnie się denerwuję.
Jezeli robilas dwa testy i wyszly negatywnie,to nie masz sie czego obawiac.A miesiaczka moze Ci sie spozniac przez stres,badz takze przez tego Polipa. Ale pamietaj nawet jak uprawialas seks w dniach nieplodnych,i bez zabezpieczenia to jednak jakies ryzyko jest. A jakies objawy masz,co by przypuszczalo na ciązę?
Mam jedno dziecko i pamiętam doskonale objawy tamtej ciąży, bo specjalnie zwróciłam na to uwagę. Czułam się przez 1 miesiąc normalnie. Teraz czuję objawy miesiączkowe tzn. 4 dni temu bolały mnie piersi, brzuch mnie pobolewa (ale to już nie wiem czy z nerwów czy z czego innego) czuję się lekko podpuchnięta, włosy mi się przetłuszczają i trądzik wyskoczył. Aha i kłują mnie jajniki czasem. Ale wiem, że to żadne dowody
A jak doszłaś do tego, ze po miesiączce masz dni niepłodne? :) Bo przy Twoich cyklach To po okresie jesteś odrazu raczej plodna. No chyba, ze wiesz kiedy jest owulacja. Nigdy nie zdarzył Ci się dłuzszy cykl?
czsem miałam okres najpóźniej do 29 dnia cyklu a ostatnio własnie miałam 5 dni za wcvześnie. Mój partner mówi, że bardzo uważał, ale to oczywiście żadna gwarancja wiem. Generalnie w ciągu roku zawsze miewam za wcześnie a raz dwa razy do roku mi się spóćźnia, ale nigdy 5 dni
Oczywiście nie wytrzymałam i dzisiaj rano zrobiłam kolejny test - negatywny. Ok.godz.14-15 mam mieć wyniki z laboratorium. Nie chcę już nic, tylko żeby się zaczęło;) Aha zapomniałam dodać, że w tym miesiącu leczyłam infekcję pochwy, trochę się wzięłam za ćwiczenia fizyczne (na mięśnie brzucha) + lekkie odchudzanie no i stres w pracy. Może za dużo tego wszystkiego na moją biedna głowę? Ale stres zawsze jest, tak naprawdę to myślę, że ten polip mi to wszystko zafundował. Muszę zaciukać gada. Ale wcześniej chcę @! Przepraszam, że wariuję, ale same wiecie jak to jest.
Wynik oznacza brak ciąży. Jesli w ciąże mogłaś zajść tylko przy stosunkach po ostatniej miesiączce (czyli około 3 tygodnie temu?) to beta by już ją pokazała. Z tamtych stosunków ciązy nie bedzie.
Dzięki Wika. Tak stosunki były 3 tygodnie temu i potem już nie. Powiedz mi taką rzecz - czy owulacja objawia się kłuciem jajników? I czy dobrze zrozumiałam, że 2 tygodnie po owulacji powinna wystąpić @? Jeśli tak to daję sobie czas do 5 sierpnia. Ale 2 idę do mojej pani doktor. To jednak niedobrze, że jest aż takie rozregulowanie.
Wszystko dobrze zrozumiałaś :) Tylko, ze owulacja ma prawo wystapić na 12-18 dni przed @ choć własnie najczęśniej jest to dni czternaście badz blisko tego :)