Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
WITAM, MAM DO WAS TAKIE PYTANIE. OD PONAD 10 DNI NIE DOSTAŁAM MIESIĄCZKI. ZAWSZE MIAŁAM REGULARNIE I NIE BYŁO PROBLEMU Z JEJ WYSTĄPIENIEM. ZROBIŁAM TEST CIĄŻOWY JEDEN, DRUGI, TRZECI I WYSZEDŁ NEGATYWNIE. POSZŁAM DO GINEKOLOGA, KTÓRY STWIERDZIŁ, ŻE JESZCZE ZA WCZEŚNIE ABY WYKRYĆ CIĄŻE, JEDNAK TAKJAKBY WIDZIAŁ MALUTKĄ KROPECZKE KTÓRA SUGEROWAŁABY CIĄŻĘ. BYŁAM WCZORAJ RÓWNIEŻ NA POBRANIU KRWI, KTÓRA POWINNA WYKAZAĆ CZY ZASZŁAM W CIĄŻĘ CZY TEŻ NIE, A WY JAK UWAŻACIE? POZDRAWIAM
Cześć dziewczyny. Jestem nowa - mam pytanko do wikam, śledzę forum już od jakiegoś czasu i widzę, że trafilam na kompetentną osóbkę. W lipcu rozpoczęłam z mężem starania o dzidziusia, od 4 miesięcy mam nieregularne cykle - do tej pory mialam jak w zegarku 28 dniowe. Dziś mam 25 dzień cyklu i mam lekkie krwawienie - w dodatku przestał mnie bolec brzuch, nie mam bolesnych piersi jak wcześniej przy zbliżającej się miesiączce, nie mam napięcia przedmiesiaczkowego, zrobiłam test - wyszedł negatywnie. Przed staraniem się o dzidziusia wyleczylam zęby, biore kwas foliowy, zrobiłam cytologie i test na toksoplazmoze, gin powiedzial ze mam prawidlowa budowe. Co sie mogło stać, że cykl mi sie rozregulował i jak teraz obliczyć dzień owulacji? Czy testy owulacyjne są w ogóle skuteczne? Prosze o radę bo zaczynam świrować :(
Hej :) Testy owulacyjne są skuteczne i sa chyba jedynym sposobem aby powteirdzić owulację. Prócz monitoringu oczywiście. Masz 25dc i masz lekkie krwawienie - to moze być krwawienie implnatacyjne. Test taką ciąże pokaże za około 2 dni :) Jak bardzo cykl się rozregulował? Trzymam kciuki za Ciebie :)
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź :) Twoje kciuki bardzo mi się przydadzą :) Przez kilka lat już miałam regularnie co 28 dni, ostatnio jeden cykl - 26, drugi 27, trzeci - 26, czwarty - 28 a teraz to dziwne plamienie w 25 dniu cyklu. Zaczekam jeszcze kilka dni a może to poprostu jest miesiączka. Odezwę sie zapewne jeszcze i mam nadzieję, że nie będę miesiącami czekać na dzidziusia :(
Dziękuję :) Napiszę jak się sytuacja rozwinie, to plamienie ma taki brązowawy kolor ale nie kontrolowałam do tej pory swoich miesiączek pod względem koloru pierwszego plamienia więc nie wiem czy tak miałam zawsze czy to jest 1 raz.